Buurtbewoners ontvangen krakers op de Catharijnesingel met open armen

© RTV Utrecht / Luca Berghuis
Utrecht - Een afgescheurd laken met een onleesbare leus erop, posters voor de ramen met teksten als 'be gay, do crime' en 'free palestine'. Een huis aan de Catharijnesingel wordt gekraakt door een groep jongeren en de buurt is hartstikke blij met ze. "Ik heb ze een bos bloemen gebracht."
"Sorry wij leven in krakerstijden, dus ik ben de enige die wakker is", zegt Pieps (23) als hij de deur opendoet van het statige huis. Pieps is docent Nederlands en een les aan het voorbereiden. Op tafel ligt het handboek An activist guide to basic first aid. Daarnaast een mandarijnenschil, een Bert en Ernie broodtrommel en geplastificeerde krantenartikelen.
Krakerscollectief Elektra Tifra woont een maand op de Catharijnesingel. De zes twintigers kennen elkaar uit de ACU, een cultureel centrum aan de Voorstraat. Hiervoor woonde een deel van de groep in gekraakte panden in Hoograven en Sterrenwijk.

Keurige en beleefde mensen

"Toen ik hoorde dat het pand gekraakt was, heb ik een bos bloemen gebracht." Buurman Piet Kuiper vindt het uitstekend dat het pand gekraakt is. Volgens Kuiper stond het huis al twee jaar leeg en is het verkocht aan een vastgoedbedrijf. Zo'n groot leegstaand huis ten tijde van grote woningnood: Kuiper vindt het een schande.
De krakers zijn bovendien keurige mensen en hartstikke beleefd, vindt hij. Ook een andere buurman is positief over de krakers. "Het verbaast me dat het nu pas gebeurt." Ook hij benoemt dat het zolang leeg stond en zegt: "Ze gedragen zich voorbeeldig."
© RTV Utrecht / Luca Berghuis
Terwijl Pieps vertelt hoe ze het huis binnen zijn gekomen, komt een medebewoner binnen. "Oh, goedemorgen. Ja, wij zijn altijd de vroege vogels hier in huis", zegt de bewoner die zich voorstelt als Wt. Op hun* T-shirt staat het logo van Antifa (antifascistische actiegroep red.) en uit hun felblauwe korte haar, steekt één lange dreadlock.

*In dit artikel verwijzen we naar Wt met de persoonlijk voornaamwoorden hen/hun. Dit omdat Wt zich niet comfortabel voelt bij voornaamwoorden die naar gender verwijzen zoals 'hij' of 'zij'.

Politie bellen

Op de koelkast in de hoek van de keuken staat met stift there is no excuse for animal abuse. Onder het provisorische aanrecht staan twee grote emmers. Kijkend naar de installatie zegt Pieps: "Afwassen gaat hier niet zo makkelijk." Eerst naar de kelder om daar de kraan met tuinslang open te zetten. Dan snel naar boven rennen en de afwas kan beginnen.
De krakers gaan vredig om met de buren, maar ook met de instanties. Ze belden zelf de politie om hun actie te melden. "Wij hebben het nummer van de wijkagent, als we eenmaal in het pand zitten bellen we de politie." De politie meldt dat ze de krakers niet op heterdaad betrapt hebben, dat betekent dat het geen politiezaak is. Verder onderhoudt de wijkagent contact met de krakers. En ook de gemeente reageerde coulant.
In een reactie zegt de gemeente dat het Openbaar Ministerie het bevoegd gezag is bij kraaksituaties. De burgemeester en de gemeente komen alleen in beeld als er sprake is van ontruiming met een risico op openbare ordeverstoringen of als het pand eigendom is van de gemeente. Dat is hier niet aan de orde.
© RTV Utrecht / Luca Berghuis

Voor altijd blijven wonen

De krakers mogen voorlopig in het pand blijven wonen. Pieps: "Ook als je niet een papiertje hebt dat je het pand huurt of koopt, mag de eigenaar of politie niet zomaar binnen komen."
De eigenaar van het pand is volgens Pieps "een shady beheerbedrijf", dat het pand als beleggingsobject ziet. De inwoners hebben nog niets van de eigenaar gehoord. Wt is verbaasd. "Normaal gesproken staan ze snel op de stoep om een rechtszaak te starten, nu hebben we nog niets gehoord." De krakers durven de naam van het bedrijf niet te zeggen, bang dat ze worden aangeklaagd voor smaad en laster.
Pieps en Wt hopen nog lang in het pand te wonen. Dat heeft een praktische reden ("woonruimte vinden is voor elk jong mens in Utrecht lastig") maar ook een activistische reden. Zo somt Pieps op waar de posters in hun woonkamer voor staan: "Migratiebeleid, anarchisme, Palestina, woningnood, queer mensen en mensen die niet in het binaire systeem passen. We willen solidair zijn met zoveel mogelijk type activisme."
Het is RTV Utrecht niet gelukt om in contact te komen met de eigenaar van het pand Domvast Real Estate B.V. voor een reactie.