Tot half jaar cel voor drietal dat in Utrecht oude man met dementie thuis bestal

© Pixabay
Utrecht - Twee vrouwen en een man zijn veroordeeld tot een half jaar cel omdat ze een oude man met dementie uit Utrecht vorig jaar zomer in zijn woning bestalen. De rechtbank rekent het de veroordeelden zwaar aan dat ze een kwetsbaar slachtoffer hebben uitgekozen.
Het dieventrio werd op 22 juli door het slachtoffer binnengelaten nadat zij aanbelden bij zijn huis aan de Kleinesingel, aan de rand van de wijk Wittevrouwen. Waarschijnlijk gebruikten ze een babbeltruc. Toen een kleinzoon van de oude man een paar dagen later ontdekte dat allerlei kostbaarheden waren verdwenen, kon zijn opa zich niet meer herinneren hoe dat was gebeurd. Op beelden van de deurbelcamera waren een onbekende man en twee vrouwen te zien die het huis binnengingen.

Goudstaven, horloges en cash

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben de dieven 43 kleine goudstaafjes en 25 horloges met een totale waarde van 200.000 euro gestolen. Verder zijn sieraden, een envelop met contant geld en een medicijnkastje meegenomen. Van de buit is niets teruggevonden.
De wijkverpleegkundige verklaarde tegenover de rechter dat het medicijnkastje eerder op de dag nog in het huis van de man aanwezig was. Van de overige spullen kan volgens de rechtbank niet met zekerheid gezegd worden dat het door de verdachten is gestolen.
Zo hebben meerdere mensen een sleutel van de woning en kwam regelmatig zorgpersoneel over de vloer. De kleinzoon, die zijn opa normaal dagelijks bezocht, was de tien dagen voor de diefstal op vakantie. Enkele maanden voor de diefstal zag hij de inhoud van de kluis voor het laatst.

'Alle Roma-vrouwen lijken op elkaar'

De vrouwelijke verdachten zijn de 44-jarige B.A. uit Utrecht en de 60-jarige W.M. uit Hengelo. De mannelijke verdachte is de 33-jarige M.J. uit Utrecht. De drie zijn familie van elkaar en werden kort na de ontdekking van de diefstal opgepakt.
In november vorig jaar verschenen de vrouwen voor het eerst in een openbare zitting voor de rechter. De twee hebben beiden een strafblad, B.A. zat zelfs nog in haar proeftijd na een eerdere veroordeling wegens diefstal. Hun mannelijke medeverdachte had geen strafblad en mocht vanwege zwaarwegende persoonlijke omstandigheden zijn proces in vrijheid afwachten.
De twee vrouwelijke verdachten hielden tijdens de zitting in november bij hoog en laag vol dat zij niet de vrouwen op de camerabeelden zijn. Ze zouden er door anderen zijn bijgelapt om een rekening te vereffenen of iemand anders buiten schot te houden, betoogde de advocaat van de oudste van de twee. Volgens de vrouwen lijken bovendien alle Roma-vrouwen op elkaar en is dus niet vast te stellen dat zij te zien zijn op de beelden.
Met die lezing ging de rechtbank niet mee, de rechter veroordeelde de vrouwen tot een onvoorwaardelijke celstraf van een half jaar. De mannelijke verdachte krijgt vanwege zijn verstandelijke beperking en het advies van de reclassering een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan ruim vier voorwaardelijk.

Straf lager dan eis

Het OM had eerder tegen de ene vrouw twintig maanden cel geëist, tegen de andere vrouw veertien maanden cel. De man hoorde veertien maanden cel tegen zich eisen, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De straffen vielen lager uit omdat volgens de rechtbank niet met zekerheid gezegd kan worden dat het drietal verantwoordelijk is voor de diefstal van de horloges, sieraden, het contante geld en de goudstaven.
[article:Dementerende Utrechter beroofd van goud en horloges ter waarde van twee ton:3660621]