Luuk hield hersenschudding over aan kopstoot op voetbalveld: '4 maanden in de shit door onnodige actie'

© ANP
Utrecht - Voor SV Kampong was de maat deze week vol, voetbalwedstrijden ontaarden volgens de club te vaak in geweld. Slaan, kopstoten en bedreigingen zijn aan de orde van de dag. Luuk (niet zijn echte naam) uit Utrecht ondervond dat dit seizoen aan den lijve, toen hij na een kopstoot een hersenschudding opliep. "Ik zit al ruim vier maanden in de shit door zo'n onnodige actie."
"We spelen wel vaker tegen deze ploeg en dat zijn altijd fanatieke, maar sportieve wedstrijden. Veel jongens kennen elkaar ook", vertelt Luuk. Dat leek deze keer niet anders, tot er in de tweede helft een opstootje ontstond.
Daarbij raakte Luuk in discussie met een speler waarmee hij al een paar keer eerder een aanvaring had. "Uit het niets gaf hij me ineens een kopstoot. Uit schrik probeerde ik vanaf de grond een uithaal terug te doen, maar ik raakte hem niet."

Luuk wordt liever niet bij zijn echte naam genoemd, omdat hij zijn naam liever niet openlijk aan een geweldsincident koppelt. Om die reden worden ook de clubs niet genoemd. Luuks' echte naam is bij de redactie bekend, net zoals de namen van de clubs.

Misselijkheid

Beide spelers kregen rood en Luuk ging naar binnen om ijs te halen voor op zijn neus en wenkbrauw, die dik en blauw waren. "Ik dacht op dat moment geen seconde dat er verder iets aan de hand was."
Van de aanvoerder van de tegenstander kreeg hij diezelfde dag nog een berichtje met excuses. "Het had niet mogen gebeuren, zei hij, maar van de dader zelf heb ik niets gehoord."
Dat er iets mis was, merkte Luuk in de week erna op het werk. "Ik werd duizelig en misselijk als ik naar mijn scherm keek en na een tijdje vroeg een collega of ik toch geen hersenschudding had." Zijn huisarts gaf vervolgens aan dat dat goed mogelijk was en raadde hem aan rust te nemen.

Excuses

Vier maanden later heeft Luuk nog altijd last van de gevolgen van die kopstoot. "Ik werk nog steeds halve dagen, kan niet voetballen, heb veel leuke dingen moeten afzeggen en loop bij een ergotherapeut", somt hij op. Nu pas heeft hij het gevoel dat het langzaam weer wat beter gaat. "Maar dat neemt niet weg dat ik vier ontzettende klotemaanden heb gehad."
Omdat hij maar door bleef sukkelen, besloot hij anderhalve maand na de wedstrijd de dader te benaderen. "Dat was na een dag waarop ik wéér ziek naar huis moest. Toen dacht ik: hij moet echt weten hoe ik erbij zit."
Via een whatsappje kreeg hij toen uitgebreid excuses en het aanbod om in gesprek te gaan. "Uiteindelijk hebben we telefonisch contact gehad en dat nam mijn boosheid wel wat weg. Ik heb toen gezegd dat ik vond dat hij veel te ver was gegaan, dat ik zijn excuses aanvaardde én dat ik verder geen juridische stappen zou ondernemen."
Als je de competitie-indeling krijgt, weet je bij bepaalde ploegen eigenlijk al meteen: dit kan weleens vervelend worden
Luuk
Dat was tweeënhalve maand geleden en had hij toen geweten dat hij nog steeds last zou hebben, had hij het mogelijk anders gedaan. "Door die actie staat mijn leven al vier maanden op pauze. Ik moet misschien een weekendje weg cancelen en loop in de kosten door die ergotherapeut. Maar ik heb gezegd geen stappen te nemen, dus doe ik dat ook niet."
Wat Luuk betreft grijpt de voetbalbond sneller in bij dit soort incidenten, zeker als teams vaker de fout ingaan. "Als je de competitie-indeling krijgt, weet je bij bepaalde ploegen eigenlijk al meteen: dit kan weleens vervelend worden. Als het dan twee of drie keer uit de hand loopt, moet de KNVB zo'n ploeg gewoon uit de competitie zetten."

Meer meldingen

Een paar jaar geleden had het team van Luuk ook zo'n tegenstander in de competitie. Samen met een aantal andere clubs stuurden ze een klachtbrief naar de KNVB over dat team. "Ik snap best dat de KNVB zo'n ploeg er dan niet meteen uit gooit, zij moeten zich ook kunnen verweren. Maar als je zo'n signaal krijgt, stuur dan een rapporteur naar zo'n club als je sportiviteit echt hoog in het vaandel hebt staan. Dan kun je meteen handelen, nu duurt het vaak nog maanden."
Een woordvoerder van de KNVB liet eerder deze week weten dat er inderdaad meer meldingen worden gemaakt van geweldsincidenten. "We hebben na corona meer incidenten gehad, zowel in het betaald als in het amateurvoetbal." Het duurt daardoor langer voordat zaken worden behandeld, erkent de woordvoerder.