Treuren om failliet Pastoe: 'Zonde van een ambachtelijk Nederlands merk'

© RTV Utrecht
Utrecht - Meer dan honderd jaar was Pastoe een begrip in Nederland. Het staat bekend als Dutch Design van de bovenste plank. Toch viel vorige week het doek voor het Utrechtse meubelmerk. De mastodont van de Nederlandse meubelindustrie kon het hoofd niet meer boven water houden. De hoge grondstofprijzen, leveringsproblemen en de coronatijd doen het bedrijf uiteindelijk de das om.
Al vele crises overleefde het bedrijf, dat in 1913 werd opgericht door Frits Loeb. Een Joodse ondernemer die na de oorlog zijn machines uit heel Europa moest terughalen, vertelde directeur Rudy Stroink in 2019 al aan RTV Utrecht.
"In 1942 is zo'n beetje de hele zaak van 'm afgepakt. Na de oorlog is hij zeer fanatiek op zoek gegaan naar zijn machines en heeft alles teruggebracht naar Utrecht. Voor de oorlog had hij 100 man personeel, en na de crisis begon hij weer met vier man", vertelde Stroink.
Wat een echte Pastoe kenmerkt, weet Saul Oostermeijer van het bedrijf Designbekleding in Amersfoort. "Veel hout, houtkleuren ook. En de rankheid. Pastoe heeft vaak slanke producten met houten details, gecombineerd met andere natuurlijke materialen zoals leer", zegt hij wijzend hij naar het Pastoe-bankje bij hem in de winkel.
Het jaren '60 bankje is te koop, een nieuwe eigenaar kiest de bekleding en dan maakt het team van Saul 'm weer als nieuw. Het is een modulaire variant, je kan er heel makkelijk een tweezits van maken door twee plankjes te vervangen. Het doet een beetje denken aan Ikea, vindt ook Saul. "Ik weet niet wie het van wie heeft afgekeken, maar het idee was wel hetzelfde."
In de jaren '60 adverteerde het merk met modulaire meubels die mensen zelf in elkaar konden zetten. Rudy Stroink in 2019: "In die tijd was de slogan: 'Zo eenvoudig, zelfs een vrouw kan ze in elkaar zetten.' Ik weet niet hoe politiek correct het is!" voegde hij toe.

Zware periode voor meubelfabrikanten

In de coronaperiode kreeg Pastoe het moeilijk. Een tijd geleden startte het bedrijf met een crowdfundingsactie om kapitaal binnen te halen. Ook Oostermeijer beaamt dat het sinds corona lastig is. "Ik ben niet verbaasd dat er een meubelfabrikant omvalt. Grondstoffen zijn duur en veel bedrijven kampen met naweeën uit de coronatijd."
Maar jammer, dat is het zeker wel, zegt Oostermeijer. "Het stukje ambacht dat je terugziet in de meubels van Pastoe, ook in hun maatwerkmeubels. Het is zonde dat zo'n oer-Nederlands merk verdwijnt."
Het Pastoe-bankje bij hem in de winkel is al ruim 50 jaar oud, maar kan ook zeker nog een ronde mee. In deze staat kost de bank 900 euro, maar als je 'm helemaal laat opknappen ben je er al zo 1500 euro aan kwijt. Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van welk type bekleding je uitzoekt. "En dan heb je wel een uniek stuk", zegt Oostermeijer.
Of de producten in waarde gaan stijgen nu het merk failliet is? "Dat is altijd de grote vraag", zegt hij. "Het wordt niet meer bijgemaakt, maar dat gebeurt al heel lang niet meer, want Pastoe produceert al tijden geen banken meer. Maar het kan wel exclusiever worden of waardevast. De tijd zal het leren."