Omwonenden vangen bot: twee 'toonaangevende' Utrechtse bomen toch gekapt

Het gaat om de twee grote bomen aan de linkerkant van de groenstrook
Het gaat om de twee grote bomen aan de linkerkant van de groenstrook © Joost Lankester
Utrecht - Twee bomen ter hoogte van het Adriaan Mennickkwartier in Utrecht worden toch gekapt. Ze moeten plaatsmaken voor een warmtetransportleiding van Eneco. Omwonenden stapten naar de rechter om de volgens hen 'toonaangevende' bomen te behouden, maar vingen daar bot.
Het college van burgemeester en wethouders verleende eind oktober een vergunning voor de kap van zestien bomen, verplaatsing van acht bomen en herplanting van achttien bomen die nu nog tussen de energiecentrale Merwedekanaal en Overvecht staan. De bomen moeten wijken voor een leiding van Eneco voor stadsverwarming.
Een groepje omwonenden was niet blij met dit besluit. Zij willen twee van de bomen behouden en stapten naar de rechter. "Het gaat om twee Noorse esdoorns van 74 jaar oud", vertelt Joost Lankester mede namens enkele buren. "Ze staan aan het begin van een grote groenstrook, zijn onderdeel van een grotere groep en blokkeren ook een stuk doorzicht naar de Marnixlaan."

Riolering aanpassen

De omwonenden schakelden een specialist in van het onafhankelijke adviesbureau Aveco de Bondt. Die concludeerde dat er een alternatieve mogelijkheid is, waarbij de bomen behouden zouden kunnen blijven. Daarvoor moet de warmtetransportleiding iets worden verlegd. Eneco stemde daarmee in, maar voor het plan moet ook de riolering aangepast worden.
Dat wil de gemeente niet. Het college stelt dat de bestaande infrastructuur zo moet blijven, omdat nagenoeg bij alle wegen het riool in het midden van de weg ligt. Bovendien ligt een warmteleiding altijd links of rechts van het riool. Bij het verleggen van het riool moet deze infrastructuur worden aangepast. Volgens de gemeente is de alternatieve optie daarom "niet realistisch".

'Geen bijzondere waarde'

De rechter oordeelde deze week het redelijk te vinden dat de gemeente het riool niet wil aanpassen. Daarnaast hebben de bomen volgens de rechter "geen bijzondere waarde", hoewel wel wordt erkend dat ze "beeldbepalend" zijn. Ook wijst de rechter op het feit dat Eneco meer bomen zal herplanten dan kappen.
Een woordvoerder van Eneco zegt de beslissing van de rechter wel te begrijpen. "Het hele riool verleggen, is niet haalbaar." Het energiebedrijf benadrukt niets aan de situatie te kunnen veranderen na de uitspraak van de rechter. "De uitspraak is leidend. Wij vinden het vooral belangrijk dat de warmtetransportleiding er snel komt, zodat Utrechters straks niet in de kou zitten."
Eneco mag de bomen vanaf nu gaan kappen, al is nog niet duidelijk wanneer dat zal gebeuren. De gemeente Utrecht reageerde niet op vragen van RTV Utrecht.