Voetbalvereniging Kampong is geweld op het veld zat: sommige spelers denken aan stoppen

Archief
Archief © RTV Utrecht
Utrecht - Sportvereniging Kampong heeft de laatste tijd steeds vaker te maken met geweldsincidenten op het voetbalveld. Het gaat onder meer om slaan, kopstoten en bedreigingen. De Utrechtse voetbalclub ziet vooral problemen bij wedstrijden tussen seniorenteams en is in gesprek gegaan met de KNVB voor een oplossing.
In de afgelopen maanden zijn er ongeveer tien tot twaalf meldingen gedaan van incidenten waarbij sprake was van verbaal en fysiek geweld tijdens de wedstrijden, zegt voorzitter Nico van Ginkel. "Dat gebeurde zowel bij thuis- als uitwedstrijden."
Volgens de voorzitter loopt het soms zo uit de hand, dat een wedstrijd moet worden stilgelegd. "Er is een wedstrijd geweest waarbij de beslissing van een scheidsrechter over een penalty niet werd geaccepteerd door de tegenpartij. Wat volgde waren kopstoten en de meest verschrikkelijke bedreigingen."

Geweld bij specifieke teams

De club zegt dat het herhaaldelijk misgaat bij specifieke teams en verenigingen. Om welke clubs het gaat wil Van Ginkel nu niet zeggen. Maar vaak loopt het uit de hand tijdens wedstrijden van de seniorenteams die op zondag spelen. Het geweld zou zo heftig zijn, dat sommige spelers er inmiddels aan denken om te stoppen met voetballen.
Een woordvoerder van de KNVB zegt uit heel Nederland meer meldingen te krijgen van geweld op het voetbalveld. "We hebben na corona meer incidenten gehad, zowel in het betaald als in het amateurvoetbal." Het duurt daardoor langer voordat zaken worden behandeld, erkent de woordvoerder.
Een oplossing is er niet direct. Uit een gesprek met de KNVB is volgens Van Ginkel onder meer besloten dat bestuurders van Kampong vooraf vaker langsgaan bij bestuurders van de tegenpartij, met name bij risicowedstrijden. Daarnaast willen ze vaker vooraf koffie drinken met de tegenstander.