Omwonenden willen geen woontoren van 37 meter: gaat ten koste van zon en privacy

Impressie van de woontoren
Impressie van de woontoren © Ten Brinke
Utrecht - Ongeveer honderd omwonenden zien de plannen voor een woontoren van 37 meter hoog aan de Veilingstraat in de Utrechtse Dichterswijk niet zitten. Ze vinden het gebouw te hoog en vrezen minder zon en privacy. De bewoners maken bezwaar tegen het bestemmingsplan.
Op de plek staat een loods die vroeger van bouwmaterialenbedrijf BoRent was. In die loods zit nu nog een kringloopwinkel, maar de gemeente en projectontwikkelaar Ten Brinke willen er een complex met 100 tot 110 sociale huurwoningen bouwen.
Volgens de hoogbouwvisie en het bestemmingsplan mag er op de plek niet hoger worden gebouwd dan 25 meter. De gemeente en de projectontwikkelaar willen daar van afwijken. Zij willen 37 meter hoog bouwen om meer sociale huurwoningen te kunnen realiseren.
Omwonenden, vooral wonend aan de Veilinghavenkade, Veilingstraat of Croeselaan, zien dat niet zitten. Zij hebben namens vier verenigingen van eigenaren (vve's) onlangs een zogenoemde zienswijze ingediend, waarin ze bezwaar maken tegen de plannen. De gemeente moet daar in de aankomende maanden naar kijken.

Minder zon en privacy

Dirk van Haastrecht, die namens de vier vve's spreekt, benadrukt dat de bewoners niet tegen een woontoren op deze plek zijn. "Maar niet in deze vorm, de toren is te hoog. Mensen verliezen zon en privacy. Bovendien is er al veel geluidsproblematiek in de omgeving. Dat wordt straks alleen maar erger. Met zo'n hoog gebouw gaat het alleen maar meer galmen."
Hij verwacht wel een reactie te krijgen van de gemeente, maar denkt niet dat het bestemmingsplan veel zal worden aangepast. "Meestal leidt een zienswijze tot kleine aanpassingen. Maar ik hoop wel dat een aantal partijen zich nog eens achter de oren zullen krabben."
Projectontwikkelaar Ten Brinke zegt op de hoogte te zijn van de zienswijze en ernaar te gaan kijken. Wethouder Eelco Eerenberg liet eerder weten dat hij begrijpt dat omwonenden minder blij zijn met de woontoren. Maar, zei hij ook: “Alle belangen afwegend, vindt het college dat het moet kunnen zoals het is voorgesteld."