'Vluchteling zijn is een fase, geen identiteit': Theater over hoe je als vluchteling deel wordt van de samenleving

Scene uit de voorstelling
Scene uit de voorstelling © RTV Utrecht
Utrecht - Ze komen allebei van ver maar hun weg hiernaartoe was totaal verschillend. Regisseur en violist Eros Chien is uit Taiwan gekomen om hier te studeren, acteur Benyam Goush Alema is uit Eritrea gevlucht. Samen maken ze de voorstelling In Transit, over plekken zoals een AZC, die niet bedoeld zijn om te blijven. En over dat vluchteling zijn een fase is en geen identiteit. Benyam: "Ik ben meer dan een vluchteling. Ik heb mijn mening, mijn ideeën, mijn persoonlijkheid. Dit is wat ik wil laten zien."
"Vluchteling zijn is een fase, geen identiteit"
Voor zijn stuk is Eros naar het AZC in Utrecht gegaan om met vluchtelingen te spreken. Hij zag het verschil tussen iemand als hijzelf en een vluchteling, ook al zijn ze allebei naar Nederland gekomen. "Er is een enorm verschil tussen immigranten en vluchtelingen. We voelen wel allebei de culturele verschillen met Nederlanders. Maar ik heb er echt voor gekozen om hiernaartoe te komen en ik kan altijd terug naar huis. Veel mensen waarmee ik gesproken heb kunnen dat nu niet."
Scene uit de voorstelling
Scene uit de voorstelling © RTV Utrecht
De Taiwanees raakte gefascineerd door tijdelijke plekken, zoals vliegvelden en treinstations. En hij zag parallellen met een AZC. "Deze plekken moedigen mensen niet aan om in contact met elkaar te komen, ze moedigen mensen juist aan om naar de volgende fase te gaan. Maar er zit een tegenstelling in. Er zijn ook mensen die daar jaren wonen en zij hebben de behoefte zich thuis te voelen. Ik vind het belangrijk dat meer mensen dit begrijpen. Als er in de maatschappij geen begrip is dat dit soort tijdelijke plekken iemands thuis zijn, dan is het moeilijker om de bewoners als mensen te zien."
In transit van Stut is op 29 februari, 1 en 2 maart te zien in A Beautiful Mess in Utrecht. Dat zit op het terrein van het AZC.

Dit verhaal komt uit Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is op donderdag rond 13.00 uur, daarna elk uur. Ook te zien op zaterdag vanaf 17.15.