Aanmeldcentrum voor Oekraïners in Jaarbeurs bijna vol: 'Zullen de deuren moeten sluiten'

De noodopvang in de Jaarbeurs
De noodopvang in de Jaarbeurs © RTV Utrecht
Utrecht - De aanwas van arbeidsmigranten uit Oekraïne zorgt er ook vandaag voor dat de doorstroom van Oekraïense vluchtelingen stokt. Van de 140 beschikbare plekken in de Jaarbeurs zijn er vanochtend alweer 130 bezet.
Locatiemanager Paul van Koppen maakt zich dan ook grote zorgen over de opvanglocatie. "Als wij vandaag geen mensen kunnen doorplaatsen naar andere locaties, zullen we de deuren moeten sluiten." Volgens de manager gaan ze dan over een kritische grens heen, legt Van Koppen uit.
De doorstroom stokt omdat andere vluchtelingenopvanglocaties vol zitten. De spreidingswet is aangenomen, maar zorgt nog niet voor genoeg woonruimte voor vluchtelingen. "De enige oplossing ligt in het uitvoeren van de spreidingswet. Iedereen moet zijn taak uitvoeren die gesteld is, maar daar gaat nog veel tijd overheen."
De opvanglocatie wil binnen 48 uur mensen doorplaatsen maar in de praktijk is dat niet altijd het geval. Bijvoorbeeld door alleenstaande mannen die niet op alle locaties geaccepteerd worden of gezinnen met huisdieren die niet overal terecht kunnen, zegt de locatiemanager. "Er is een veelvoud aan beperkingen waardoor sommige mensen weken in de hal zitten."
Volgens de locatiemanager is op dit moment een noodopvanglocatie zoals een sporthal of een bedrijfspand de enige oplossing. "Maar een bedrijfshal is niet zo snel omgebouwd. Een sporthal heb je wel snel gevuld met stretchers, maar daar laat je mensen geen weken zitten."
De regels voor Oekraïners in Europa verschillen per land. Soms moeten ze een toeslag betalen voor opvang of meebetalen aan zorg die ze krijgen. In Nederland is dat niet zo.