Slachtoffers grote rampen willen één centraal punt voor informatie

© RTV Utrecht / Marijn van Gelder
Utrecht - Voor de begeleiding van slachtoffers van grote incidenten, zoals de tramaanslag in Utrecht, is één centrale instantie of contactpersoon nodig. Dat blijkt vandaag uit een onderzoek van I&O Research, de Universiteit Twente en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) naar de behoeften van slachtoffers.
Volgens de slachtoffers is er veel begeleiding en ondersteuning beschikbaar, maar moeten zij daarvoor vaak aankloppen bij verschillende instanties. Ook zeggen de getroffenen zelf te moeten ontdekken welke soorten hulp er precies zijn.
Het researchbureau werkte voor het onderzoek samen met 42 slachtoffers, omstanders, naasten en nabestaanden van onder meer de tramaanslag in Utrecht, de vliegramp MH17 en de vuurwerkramp in Enschede. Ook werden interviews afgenomen met Slachtofferhulp Nederland en het Rode Kruis.

Snelle en duidelijke informatie

Waaraan de slachtoffers behoefte hebben, is volgens onderzoekers afhankelijk van het moment. Zo hebben ze in de eerste fase na een ramp vooral behoefte aan snelle en duidelijke informatie. Daarnaast is het belangrijk dat deze informatie eenduidig is. Een slachtoffer van de vuurwerkramp zegt bijvoorbeeld dat er veel onduidelijkheid was, omdat er via verschillende kanalen informatie binnenkwam.
Uit het onderzoek blijkt ook dat slachtoffers en nabestaanden behoefte hebben aan één contactpersoon. Dit zou een proactief en meedenkend persoon moeten zijn, die de slachtoffers voorbereidt op zaken die mogelijk in de toekomst zouden kunnen spelen. Getroffenen zeggen nu vaak overvallen te worden door dingen die zij moeten regelen. Door het aanstellen van één contactpersoon wordt bovendien voorkomen dat slachtoffers hun verhaal meerdere keren aan verschillende hulpverleners moeten vertellen.
Op dit moment zijn er al professionals die een coördinerende rol hebben, zoals familierechercheurs en casemanagers bij Slachtofferhulp. Maar volgens het onderzoek worden zij niet bij elk type incident ingezet en zijn zij niet voor alle slachtoffers beschikbaar.