FC Utrecht Inside helpt gevangenen bij terugkeer in de samenleving

De P
De P © PI Nieuwegein
Utrecht - FC Utrecht en Penitentiaire Inrichting Nieuwegein slaan de handen ineen. Gedetineerden maken kans om deel te nemen aan FC Utrecht Inside, een traject van twaalf weken dat de gevangenen helpt bij re-integreren in de samenleving en het vinden van werk.
De gedetineerden volgen workshops en sollicitatietrainingen. Daarbij kunnen ze vaardigheden verbeteren die van pas komen bij het vinden van een baan, maar ook bij het opbouwen van een nieuw leven na detentie.
Ook gaan de gevangenen wekelijks sportactiviteiten zoals voetbaltrainingen - en wedstrijden doen. Dat moet helpen met het werken in teamverband, het ontwikkelen van weerbaarheid en leiderschap. Het einde van het traject is een voetbalwedstrijd, waarbij de deelnemers het opnemen tegen het bedrijfsleven. "Het is een sportieve en laagdrempelige manier van net werken", aldus FC Utrecht. De club hoopt met het project bijdragen aan een positieve verandering in het leven van (ex-)gedetineerden.
FC Utrecht Inside werkt samen met USG Restart, een organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt bij het vinden van een baan. Ook de gemeente is betrokken bij het project. Na een "succesvolle pilot" gaat het traject voor de tweede keer van start.