Temperatuur zorgt voor lentegevoel, eerste padden op pad

© Ab Donker
Utrecht - Het is heel warm voor de tijd van het jaar. In De Bilt is het 13,2 graden, terwijl het normaal gesproken zo'n 8 graden kouder is rond half februari. De temperatuur begint al een beetje op de lente te lijken, al is dat niet zo als je naar buiten kijkt.
"Dat lentegevoel is nog niet helemaal compleet. Bij de lente vind ik het ook fijn als de zon schijnt", zegt weervrouw Margot Ribberink op Radio M. Aan het einde van de middag kunnen er een paar zonnestralen tevoorschijn komen, verwacht de weervrouw.
Een officiële lentedag is het pas als er in De Bilt 15 graden wordt gemeten. De hoogst gemeten temperatuur in De Bilt ooit gemeten op 15 februari is 15,1 graden. "Ik verwacht dat we dat gaan halen", zegt Ribberink. "Er is een zuidelijke wind die niet al te sterk is. Die wind komt helemaal vanuit Spanje en Portugal."
Als de temperatuur boven de 15,1 graden komt, is er sprake van een dagrecord. Deze hoge temperaturen verrassen Ribberink niet. "Het past in de trend van het opwarmende klimaat en deze februari zal daarom ook bijzonder zacht verlopen." Het zou ook het zoveelste dagrecord. Afgelopen jaar ging er een heel aantal aan diggelen.

Eerste amfibieën

Door de warme temperaturen ontwaken amfibieën eerder uit hun winterslaap. Kennisorganisatie RAVON meldt dat er op veel plaatsen al trekkende padden, kikkers en salamanders zijn gezien.
Watersalamanders vertrekken als eerste richting het water waar ze gaan voortplanten. Door de hoge temperaturen is een deel van die salamanders al in het water, zegt RAVON. In Utrecht zijn er dit weekend zelfs al eitjes van salamanders gevonden. Normaal is dat een stuk later.