Opnieuw meer geweld tegen NS-medewerkers: aantal incidenten stijgt al jaren

© RTV Utrecht
Utrecht - Het aantal NS-medewerkers dat slachtoffer werd van geweld, is afgelopen jaar opnieuw gestegen. Dat meldt De Telegraaf. Sinds de coronacrisis stijgt de agressie tegen NS-personeel al drie jaar achter elkaar. Meer medewerkers zijn slachtoffer geworden van geweld, zoals bedreiging, lichamelijk geweld en spugen.
Vorig jaar namen de ernstigste geweldsincidenten toe van 965 naar 1042 incidenten volgens het Utrechtse spoorbedrijf. Dat is een stijging van 8 procent. Vanwege het geweld, zegt de NS meer maatregelen te moeten nemen. Zo vroeg de NS in 2023 ruim 13.000 keer de politie om hulp.
Die ernstigste geweldsincidenten zijn niet de enige incidenten. Volgens de NS is dat cijfer maar een klein deel van alle incidenten. Een woordvoerder van de NS laat aan De Telegraaf weten dat alleen "A-incidenten" worden geregistreerd. "In de regel gaat het dan om strafbare feiten en niet om een grote mond geven, wat natuurlijk wél helaas aan de orde van de dag is."
De geweldsincidenten tegen het NS-personeel verschillen. Zo zijn er incidenten waarbij reizigers verbaal heel agressief naar het personeel doen. Maar er zijn ook incidenten waarbij fysiek geweld zelfs tot gewonden leidt.