Eenzame Valentijn? Deze skaters vieren de dag van de liefde heel anders

© RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Utrecht - Het is de dag van de liefde. Van de welbekende dozen met chocolade, rode rozen en geheimzinnige briefjes. Maar zo'n dag kan óók confronterend zijn. Juist daarom heeft het Skatepark Utrecht een speciale actie: gratis toegang om eenzaamheid op Valentijnsdag tegen te gaan. "M'n vriend heeft het vorige week uitgemaakt, dus hier was ik wel aan toe."
Wie denkt dat er veel tranen vloeien op het Skatepark vandaag: dat is hier alles behalve aan de hand. Nee, niet alle bezoekers zijn gelukkig met iemand anders. "Maar dat is het nu juist", aldus skateboardontwerper Yannick, "dat hóeft ook helemaal niet. Zo lang je maar happy bent met jezelf."
Yannick deelt T-shirts over zelfliefde uit aan mensen die met hun skateboard naar binnen lopen. Je kunt er lacherig over doen, zegt hij, maar Valentijnsdag is voor veel mensen geen fijne dag. "Misschien heb je geen relatie en heb je het gevoel dat het allemaal móet, of zo. Daarom benadrukken we naar iedereen: je bent goed zoals je bent. Hou van jezelf. En vier deze dag lekker met familie en vrienden, of met wie je ook maar wilt."
Skaten tegen liefdesverdriet? In Utrecht vieren ze hier sportend Valentijnsdag

Uitlaatklep

Die boodschap lijkt zeker over te komen. Een bezoeker bij wie de relatie net is uitgegaan, legt uit hoe skaten dan een uitlaatklep kan zijn. "Als je skate, hoor je al gauw bij een community. Je hebt het gevoel dat je ergens bijhoort, dat je allemaal samen bezig bent met iets dat je leuk vindt."
Geef Valentijnsdag daarom de betekenis die je zélf fijn vindt, concludeert Yannick. "Liefde zit niet alleen in wat door winkels wordt aangeboden. Het zit ook in met elkaar zijn, elkaar eens een knuffel geven, naar elkaar luisteren. Of lekker skaten. Dat kan natuurlijk ook."