Arrestatie na boerenprotest provinciehuis: 'Bewust mest gedumpt op straat'

Trekkers bij het provinciehuis aan de Archimedeslaan
Trekkers bij het provinciehuis aan de Archimedeslaan © RTV Utrecht
Utrecht - Een 43-jarige man uit Renswoude is vandaag gearresteerd voor zijn aandeel bij de boerenprotestactie op 2 februari bij het provinciehuis. Daar werd na afloop een grote hoeveelheid mest en bouwmateriaal gestort.
Een grote groep demonstranten was aanwezig bij het protest en bood binnen in het Provinciehuis ook nog een brief aan de commissaris van de Koning Hans Oosters. "Helaas is deze aanbieding op een onaangename en intimiderende wijze verlopen. Een gesprek bleek niet mogelijk", reageerde de provincie na afloop. De provincie wil de schade van het dumpen van de mest en het bouwmateriaal verhalen op de daders.
De man die vandaag is aangehouden, wordt verdacht van het overtreden van de wet milieubeheer. De politie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen: "De acties van een aantal van de aanwezige demonstranten hebben niets te maken met demonstreren. Dit zijn strafbare feiten. De betrokkenen hebben er bewust gekozen om mest op straat te lozen."
Dit zijn beelden van de boerenactie van twee weken geleden:
Vorige week voerden boeren ook actie bij de op-en afritten bij Veenendaal, Meerkerk en Breukelen. Daarbij staken ze ook afval en hooibalen in brand. Hierdoor ontstond er grote drukte op de weg. Bij Veenendaal gebeurde in de drukte een ongeluk. De politie zegt dat het nog onduidelijk is of de actie een directe rol heeft gespeeld bij de kettingbotsing, nader onderzoek moet dat uitwijzen.