Sociale huurwoningen Utrecht gesplitst om plek te maken voor jongeren uit de buurt

© Woningcorporatie Woonin
Utrecht - Wooncorporatie Woonin gaat 54 sociale huurwoningen creëren in de wijk Zuilen. Dat doet de Utrechtse organisatie door huidige woningen aan een bestaand complex aan de Burgemeester Norbruislaan te splitsen. Huidige bewoners moeten vertrekken, jongeren uit de buurt krijgen voorrang.
"Een woningsplitsing gebeurt niet heel vaak, ook bij onze woningcorporatie niet", zegt vastgoedontwikkelaar Dirk Wijkstra. "In dit geval bleek het wel het beste scenario."

'Dichtbij familie en vrienden'

De vraag naar woningen is groot, ook voor jongeren die net de huizenmarkt betreden. Daarom vraagt Woonin aan de gemeente Utrecht om jongeren uit de buurt, tot en met 29 jaar, voorrang te geven bij de toewijzing van de bovenwoningen. "Dat geeft jongeren die het huis uit willen een kans op een woning in hun eigen buurt, dichtbij familie en vrienden", volgens Woonin.
Dat betekent wel dat een deel van de huidige bewoners hun woning moet verlaten. "We begrijpen dat het ingrijpend is voor bewoners, of je nou blijft of vertrekt", zegt Tolhuis. "Tuurlijk is het mooi wat er staat te gebeuren, maar we begeleiden de huidige bewoners ook heel goed."
De gemeente Utrecht zegt blij te zijn dat Woonin het initiatief neemt om meer woonruimte te creëren. "In Utrecht zijn we voortdurend op zoek naar mogelijkheden om woningen toe te voegen", laat de gemeente weten. Sinds de aanpassing van de huisvestingsverordening op 1 januari 2024 hoopt de gemeente meer regie te nemen in "de bescherming en benutting van de bestaande woningvoorraad". Een onderdeel daarvan is ook het splitsen en optoppen van woningen, waarvoor een omgevingsvergunning aangevraagd moet worden.
Daarmee is het mogelijk om in bepaalde gevallen 'buurtvoorrang' toe te passen, bijvoorbeeld voor jongeren. "Dat kunnen we dus inderdaad vaker doen en daar staan we positief tegenover", zegt de gemeente. "Voor elke locatie geldt natuurlijk wel dat we moeten kijken naar of het op die locatie past." De gemeente toetst zo'n aanvraag onder andere op leefbaarheid in de straat en buurt, of de woning wel groot genoeg is om op te splitsen en of de woning voldoet aan de normen voor geluidsisolatie.

Huurprijs behouden

Volgens de woordvoerder is tweederde van de bewoners inmiddels vertrokken. De bewoners van maisonnettewoningen kregen voorrang voor een nieuwe sociale huurwoning. Ze kunnen niet terugkeren in hun eigen woning omdat deze kleiner worden door de splitsing. De etagebewoners hadden de keus om met urgentie te reageren op een andere sociale huurwoning of terug te keren na de transformatie. De bewoners die hebben gekozen voor ‘blijven’, kunnen tijdelijk intrekken in een wisselwoning.
Bewoners die nog niet vertrokken zijn, hebben recht op urgentie voor een andere woning tot halverwege dit jaar. "Zij worden ook geholpen door woonconsulenten en worden ze op basis van hun woonwensen begeleid naar een nieuwe woning", zegt Tolhuis.
Overigens gaan bewoners die terugkeren er niet op achteruit qua oppervlakte. "Hun woning blijft qua grootte hetzelfde, daarom hebben zij de mogelijkheid om terug te keren. Ook behouden hun huidige huurprijs", benadrukt de woordvoerder. "De huurprijzen van de nieuwe woningen vallen binnen de sociale huurprijs grenzen."

Energielabel A++

Volgens de woningcorporatie voldoet het complex niet aan de huidige kwaliteits- en duurzaamheidseisen. “De woningen die er stonden waren echt toe aan een flinke aanpak", zegt woordvoerder Dorien Tolhuis. "Veel van onze huurders ervaren vocht- en tochtproblemen, het is niet goed geïsoleerd." Ook worden er onder meer extra warmtepompen isolatie toegevoegd. Het energielabel gaat van gemiddeld E naar A++.
Het Zuilense complex werd gebouwd in 1959 en bestaat uit 82 appartementen, straks zijn dat er in totaal 136. Het oppervlakte van de meeste woningen varieert tussen de 60 en 72 vierkante meter. Op de begane grond en eerste verdieping worden de 27 grote maisonnettes gesplitst in 54 appartementen met twee tot vier kamers.
Ook komen er twee nieuwe woonstudio’s op de tweede en derde verdieping en woningen in de onderste woonlaag, waar nu bergingen zijn. Op bovenste laag van het woongebouw komen 27 woningen, waar nu nog kleine zolderbergingen staan.
De woningcorporatie wil voor de zomer van 2024 beginnen met de geplande werkzaamheden. In 2025 moeten de laatste portieken worden opgeleverd.