Universiteiten willen minder internationale studenten maar in Utrecht zijn er al niet zo veel

© RTV Utrecht
Utrecht - Het aantal internationale studenten in Utrecht is lang niet zo hoog als in andere grote studentensteden. Toch lijkt de Domstad steeds populairder te worden, vorig jaar meldden zich op de Universiteit Utrecht meer internationale studenten dan in de rest van Nederland. Daar komen maatregelen tegen, op elke universiteit en dus ook in Utrecht.
Bij de Universiteitsbibliotheek is het vandaag een komen en gaan van internationale studenten. Ze vinden het hier geweldig, zeggen ze. "Ik zou dit iedereen aanraden. Het is een levensveranderende ervaring en ik ben hier pas twee weken", lacht psychologiestudente Suzie uit Canada. Johanna uit Singapore is het er roerend mee eens. Van de nieuwe maatregelen hebben deze studenten nog niets meegekregen, maar ze kunnen zich er wat bij voorstellen. "Ik weet dat het bijvoorbeeld heel moeilijk is om een huis te vinden."
Dit jaar komt 31 procent van de studenten in Nederland uit het buitenland. Ze dragen bij aan overvolle collegezalen, een hoge werkdruk voor docenten en ze moeten ook nog ergens wonen. De Tweede Kamer heeft alle universiteiten verzocht een plan te maken om het aantal internationale studenten terug te dringen. Dat plan is er sinds vandaag. Universiteiten zetten in op verlaging van de instroom van internationale studenten, vermindering van het aandeel Engelstalige bacheloropleidingen, meer Nederlandstalige opleidingen en het bevorderen van de Nederlandse taalvaardigheid bij docenten en studenten.

Gevolgen voor Utrecht

De impact op Utrecht valt mee. Het onderwijs op de Universiteit Utrecht is in principe Nederlandstalig. Hierdoor is het aantal anderstalige bacheloropleidingen beperkt, 4 van de 46 bacheloropleidingen zijn bijvoorbeeld volledig in het Engels. Op de universiteit Utrecht is maar 15 procent van de studenten internationaal – tegen het landelijk gemiddelde van 31 procent.
Studenten over de inperking van internationale studenten op de universiteit
Zowel de Universiteit Utrecht als de Hogeschool Utrecht zijn al langer gestopt met het actief werven van internationale studenten. "Zo proberen we geen aandacht te vestigen dat ze hier kunnen studeren", zegt een woordvoerder van de Hogeschool Utrecht. Hij benadrukt dat het probleem op de hogeschool nauwelijks speelt: "4 procent van alle 37.000 studenten zijn internationale studenten."

Kamernood

Toch spelen ook hier dezelfde problemen als in veel andere steden. De hoge kamernood schiet de meeste studenten als eerste te binnen. "Er zijn veel Nederlandse studenten die thuis zitten bij hun ouders en graag op kamers willen. Er komen nu veel buitenlandse studenten bij die heel graag een kamertje willen en dan vind ik toch persoonlijk dat Nederlanders hier dan wel voorrang hebben", zegt Isaak die Geschiedenis studeert.
Er zijn ook studenten die het jammer vinden dat het aantal internationale studenten ingeperkt wordt. "Op educatief level vind ik het zonde. Er is zoveel te winnen en te leren van internationale medestudenten, dus ik zie dat wel als een verlies", zegt oud-studente Corina.
Eva uit Bulgarije vindt het ook jammer. "Ik begrijp het maar het is shit voor ons. Ik denk dat het slecht is voor Nederland omdat veel internationalen ergens anders heengaan en het geld gaat dan naar dat land. Tegelijkertijd is er zo wel meer plek voor Nederlandse mensen." Eva heeft gelijk, volgens het Centraal Planbureau leveren buitenlandse studenten meer op dan ze kosten, zo'n 5000 tot 17.000 euro wanneer ze uit Europa komen. Voor een student van buiten Europa loopt dat bedrag nog verder op.
"Er zijn dus voor- en nadelen", zegt Eva. "Er komen veel internationale studenten naar Nederland die na het derde jaar weer vertrekken en op die manier eigenlijk profiteren. Maar dat geldt niet voor iedereen."