Minder Engels op universiteit moet aantal buitenlandse studenten terugdringen

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Utrecht - Nederlandse universiteiten nemen maatregelen om de instroom van internationale studenten te verminderen. In een gezamenlijk plan kondigen ze de maatregelen aan. De universiteiten willen ook de Nederlandse taalvaardigheden van studenten en medewerkers vergroten.
De maatregelen zijn vooral gericht op bacheloropleidingen. Op dit moment is 30 procent daarvan Engelstalig. "Dat aandeel willen we fors verminderen", zegt Anton Pijpers, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht tegen de NOS. Pijpers was betrokken bij de totstandkoming van het plan. "We hebben geen concrete doelen afgesproken, maar we denken dat door deze maatregelen op termijn zo'n 10 tot 15 procent van de opleidingen alleen in het Engels wordt aangeboden."

'De tijd dringt'

Demi Janssen, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in Utrecht vindt de plannen een stap in de goede richting. Wel waarschuwt ze dat de uitwerking ervan veel tijd kost. "En de tijd dringt juist, want collegezalen zitten vol, opleidingen kunnen niet meer alle studenten een plek garanderen en een studentenkamer vinden lijkt wel een loterij."
Het ISO vindt ook dat universiteiten van de politiek handvatten moeten krijgen om de plannen te realiseren. De organisatie ziet graag dat voorstellen van demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf hierover "zorgvuldig doch snel behandeld worden".

Maatregelen

Een van de maatregelen is dat voorlopig geen nieuwe Engelstalige bacheloropleidingen worden ontwikkeld. Ook gaan de universiteiten kijken welke studies die nu in het Engels worden gegeven, volledig over kunnen schakelen naar het Nederlands.
Verder hebben de universiteiten afgesproken dat grote bachelors op zijn minst ook in het Nederlands moeten worden aangeboden. Dat gebeurt op zijn vroegst in collegejaar 2025-2026. "Voor het toevoegen van Nederlandse varianten kijken we naar grote bachelors zoals economie, psychologie en bestuurskunde", zegt Pijpers van de Universiteit Utrecht.
Op het aantrekken van buitenlandse studenten is jarenlang volop ingezet, maar de laatste jaren is er meer aandacht voor de nadelen. Zo kunnen opleidingen minder toegankelijk zijn voor Nederlandse studenten als internationale studenten zich massaal aanmelden. Ook zorgt de grote hoeveelheid internationale studenten voor minder beschikbare studentenkamers.

Hogescholen ook

Hogescholen willen ook werken aan een plan om de internationalisering te beperken. Dat meldt de Vereniging Hogescholen. Op hogescholen wordt het merendeel van de opleidingen al in het Nederlands gegeven en is maar een klein deel van de studenten internationaal, zegt de woordvoerder van de hogescholen. "We pakken de handschoen op om met een evenwichtig plan te komen. We zien de zorgen die leven op dit onderwerp in de maatschappij."