Sierpoorten voor verzetsheldin Trui van Lier, familie start crowdfunding

Zo moet de sierpoort er uit komen te zien.
Zo moet de sierpoort er uit komen te zien. © Jim Terlingen
Utrecht - De familie van de Utrechtse verzetsheldin Trui van Lier wil een eerbetoon voor haar bij de speeltuin in het Wilhelminapark in de stad. Het lijkt ze mooi als er sierpoorten met haar naam erop komen bij de ingangen van de speeltuin. Daarom zijn ze een crowdfunding gestart.
In november werd er al een bloemmonument voor Trui van Lier langs de Koningslaan geplant, net als voor haar nicht Truus van Lier. Toen werd ook bekend dat de speeltuin bij het Wilhelminapark naar Trui van Lier genoemd zou worden. Nu wil de familie daar speciale poorten met de tekst Trui van Lier Speelkwartier. De gemeente Utrecht steunt dit project en heeft zelf ook geld geschonken voor de poorten.
In het begin van de Tweede Wereldoorlog richtte Trui van Lier een kinderopvang op, op de Prins Hendriklaan 4 in Utrecht. In deze opvang Kindjeshaven ving zij Joodse kinderen op waarvan de ouders waren ondergedoken. Die werden later door leden van het verzet weer ondergebracht op andere onderduikadressen. Ze heeft hiermee zeker 150 kinderen door de oorlog heen geholpen.
Trui van Lier is de nicht van een andere bekende Utrechtse verzetsstrijder, Truus van Lier. Zij werkte in de Tweede Wereldoorlog in het verzet als koerier en wapensmokkelaar. In 1943 schoot zij een NSB'er dood. Sinds 2022 staat er een standbeeld van Truus langs de singel.
Voor de crowdfunding voor Trui is er al bijna 5000 van de 12500 euro opgehaald. Op 13 maart lopen kinderen van de Frans Halsschool een sponsorloop om geld op te halen voor de crowdfunding. De officiële opening van het Trui van Lier Speelkwartier is op zaterdag 20 april.