Start archeologisch onderzoek in polder Rijnenburg: 'Al jaren op zoek naar bijzondere vondsten'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Het wordt een spannende tijd voor archeologen in de provincie, want de grond van de Utrechtse polder Rijnenburg wordt de komende tijd onderzocht op mogelijk nieuwe vondsten.
En dat is spannend nieuws voor gemeentelijk archeoloog Erik Graafstal. Zijn hart gaat sneller kloppen bij het naderende onderzoek. “Ik kijk er erg naar uit. We hopen veel nieuwe aanwinsten te kunnen registreren."
De polder Rijnenburg is zo’n duizend hectare groot en ligt gelegen in de oksel van de A2 en A12. “Onder de snelweg gaat een redelijk ongerept gebied schuil", legt Graafstal uit. "Tot het begin van de IJzertijd stroomde er een flinke rivier in deze omgeving. Het was een aantrekkelijk gebied om te varen, vissen en wonen, daarom lagen er meerdere nederzettingen verspreid."

Archeologisch avontuur

Via een aantal actieve clubs van metaaldetectorzoekers is er een oproep gedeeld om mensen aan te sporen hun archeologische vondsten te delen. Zo wordt het "meegenomen in het grote archeologische avontuur van Rijnenburg", laat Erfgoed Utrecht weten.
Archeoloog Graafstal verwacht meerdere vondsten. “We hebben tien serieuze collecties van mensen die regelmatig hebben gegraven", zegt hij. "We verwachten kleine objecten zoals munten en mantelspelden uit de Romeinse tijd, vaak van koper of brons."
Een deel van de vondsten is aangemeld bij de landelijke databank voor bodemvondsten: Portable Antiquities of the Netherlands. Hierbij worden vondsten, vaak gevonden met behulp van een metaaldetector, online bijgehouden. Deze informatie kan weer gebruikt worden voor bijvoorbeeld een erfgoedonderzoek.

'Erfgoedwaarde in kaart brengen'

"Veel mensen zijn al jaren op zoek naar bijzondere vondsten", zegt Graafstal. "We willen nu bepalen of er naast nederzettingen misschien ook grafvelden zijn." Hoelang het onderzoek precies gaat lopen, kan de archeoloog nog niet met zekerheid zeggen. "Het blijf iets van de lange adem. We hopen vooral zoveel mogelijk collecties in beeld te krijgen."
In de veelbesproken polder Rijnenburg staat de komende jaren nog veel te gebeuren. De huidige plannen bevatten de bouw van windmolens en vanaf 2035 ook woningen. "We willen voor die tijd de erfgoedwaarde in kaart brengen", aldus de archeoloog.