Twee Utrechtse wethouders moeten na debacle bij sociaal werkbedrijf de laan uit, vindt Utrecht Solidair

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Als het aan Yvonne Hessel van Utrecht Solidair ligt stappen twee wethouders binnenkort op. Ze zei dat in een uitzending van Stadhuisplein op Bingo FM. Daarin werden de problemen bij de UW bedrijven besproken. Het bedrijf voor de sociale werkvoorziening had vorig jaar plots een miljoenen tekort. De gemeente Utrecht moest dat bijleggen.
Het kwam als een donderslag bij heldere hemel, de brief van wethouders Linda Voortman (GroenLinks) en Susanne Schilderman (D66), de dag voor kerst. Door het wegvallen van een belangrijke klant eerder dat jaar, was UW in de problemen geraakt, er was een verlies van 2,2 miljoen euro. Het bedrijf was daardoor in acute financiële problemen gekomen, en kon de salarissen van december niet meer uitbetalen.
UW is een zelfstandige BV, maar een 100% dochter van de gemeente. En dus pasten de wethouders het tekort bij, ze maakten 1,5 miljoen euro over naar UW. Daarna werd de gemeenteraad geïnformeerd. Dat was te laat, vindt Bert van Steeg van oppositiepartij CDA. Hij was te gast op Bingo FM in het programma Stadhuisplein, samen met Ilse Raaijmakers (PvdA) en Yvonne Hessel (Utrecht Solidair).
Van Steeg is boos, hij vindt dat de raad niet goed is geïnformeerd. "Ik heb heel veel vragen over wat er nou precies gebeurd is, en hoe dat nou heeft kunnen gebeuren. Maar ook over de manier waarop de raad is geïnformeerd en het moment waarop", zei Van Steeg in de uitzending. Hij verbaast zich vooral over het feit dat hij vlak voor kerst een brief van de wethouders kreeg, terwijl de problemen al maanden aan de gang waren. "Als ik dit zo zie, dan denk ik dat had echt eerder gemoeten."

Ongeschikt

Yvonne Hessel van Utrecht Solidair gaat een stap verder. Zij zegt in de uitzending dat de wethouders ongeschikt zijn en eigenlijk moeten opstappen. "Voordat je een greep doet uit de kas, van 2,2 miljoen, overleg je dat met de raadsleden", zei Hessel. "Dat is tegen elke democratische regel in. Een schande, wat mij betreft ongeschikt, dit kan echt niet. Want het vertrouwen is weg."
Ilse Raaijmakers van de PvdA is een stuk milder. Haar partij maakt deel uit van het college. Ze kan zich voor een deel niet vinden in de kritiek van haar opponenten. "Ik hoor het ook deels met verbazing aan", stelt Raaijmakers, ze erkent dat er nog veel vragen zijn. "Maar wat ik nu in de informatie heb gelezen, dan zijn er ook heel veel fouten aan de kant van UW gemaakt. En dat is de vraag of je daar de gemeente volledig voor verantwoordelijk mag houden." Volgens haar is het fout dat UW een aparte BV is, waarbij de gemeente de enige aandeelhouder is. Als het aan de PvdA ligt, wordt dat in de toekomst teruggedraaid, en wordt UW een dienst van de gemeente, zodat de wethouder volledig zeggenschap heeft.

Minder managers

Hessel ziet andere oplossingen, zij vindt UW 'een bedrijf met een waterhoofd', er zijn veel te veel leidinggevende. Dat zou moeten veranderen. Ook CDA-er Van Steeg vindt dat er ingrijpend gereorganiseerd moet worden bij het bedrijf. Donderdag praat de gemeenteraad uitgebreid over de problemen bij UW in een commissiedebat, vanaf circa half elf. Dat debat is live te volgen via de stream van de gemeente.