Nieuwe plek gezocht voor U voor Utreg: Wie neemt het stokje over?

© U voor Utreg
Utrecht - De vier meter hoge U op de Neude in Utrecht moet een nieuw plekje krijgen. Waar de letter naar toe moet is nog de vraag. Er is een eis: het moet ten goede komen aan de stad.
Veel Utrechters zullen de U wel gezien hebben. Het object reist namelijk sinds tweeënhalf jaar de stad door. De letter stond onder andere op het Jaarbeursplein en de Ganzenmarkt. Sinds november staat de U weer op de Neude, waar die in 2021 ook als eerste werd geplaatst.

I Amsterdam

Veel andere steden hebben iets soortgelijks. Neem de bekende letters 'I Amsterdam.' "Maar dat is veel voor de toeristen en veel minder van de stad", zegt de bedenker Daan Maasson.
Alleen een U neerzetten leek hem dan ook niet bijzonder. "Dat wordt een foto-object en verliest zijn verhaal. De U moet goed doen voor de stad en een nieuw podium zijn voor mensen, bedrijven en evenementen."
Tekst loopt door onder de foto
Eerder werd de U met ingebouwde verlichting bijvoorbeeld ingezet als dj-booth, een andere keer zat de vulbare letter vol met kapotte jeans. "Dat om mensen te stimuleren hun kleding te laten repareren." Ook was de letter een keer gevuld met sportspullen als inzamelactie voor de speelgoedbank.

Geen iPhone

Campagnes, festivals, exposities of een nieuwe winkel, de U kan op veel plekken terecht, als het maar iets bijzonders doet voor Utrecht en haar inwoners. "Iets als een nieuwe iPhone promoten zal je nooit zien. Dat past niet."
Het is nog de vraag waar de U komt te staan. Maasson zoekt per 1 april een enthousiaste partij die de letter tijdelijk in beheer wil nemen. Aanmelden kan tot 18 februari.