Utrechters massaal in de rij voor kansarme bomen

© RTV Utrecht
Utrecht - Een rij met tientallen mensen heeft zich voor de ingang van Stadsboerderij Eilandsteede verzameld. Allemaal komen ze zaailingen halen. Dat zijn kansarme boompjes die het in de natuur niet redden. “In de tuin doen ze het vaak juist heel goed”, zegt Stefan Forsten van Meer Bomen Nu. De vergroening van tuinen is volgens de organisatie heel hard nodig.
“Deze trekt als het goed is heel veel vlinders aan”, glimlacht Naomi (7). Ze heeft een korte tak vast, met een aantal groene blaadjes. Als het goed is groeit er de komende maanden een mooie paarse vlinderstruik uit. Samen met haar zus en haar vader komt ze een aantal struiken en bomen uitzoeken. “Ik mag hem zelf planten”, zegt ze.
“We wilden de tegels de tuin uit”, zegt haar vader. Het gezin woont in Utrecht, vlakbij station Zuilen aan de doorgaande weg. “Niet de meest groene plek in de stad.” Daarom besloten ze hun tuin zo groen mogelijk te maken. “Dat we hier dan gratis een aantal zaailingen op kunnen halen is perfect.”

Kansarme boom

Meer Bomen Nu redt kansarme zaailingen, voordat ze bijvoorbeeld worden weggemaaid. Een zaailing is een jonge boom of plant, die groeit rondom al bestaande bomen of planten. Op veel plekken in de natuur overleven ze niet, omdat ze bijvoorbeeld onder grote bomen staan.
“Wij scheppen ze met wortel en al uit, zodat we ze kunnen doorgeven aan geïnteresseerden.”, legt Forsten uit. Hij is regiocoördinator bij Meer Bomen Nu. De bomen die vandaag worden weggegeven, komen vooral uit de omgeving Amelisweerd. “Deze overleven het in de tuin wel.”

Lange rijen

De vrijwilligers van Meer Bomen Nu zijn druk in de weer met de bezoekers. Mensen struinen langs de stapels met boompjes, op zoek naar de beste match met hun tuin.
Per half uur is er plek voor zestig bezoekers. “We hebben een stop op de aanmeldingen moeten zetten”, aldus de regiocoördinator bij Meer Bomen Nu. Vandaag kunnen bijna zeshonderd mensen op zoek naar de beste match voor hun tuin. Dat het zo druk zou worden had de organisatie niet verwacht. “Maar het is een heel goed teken. Mensen willen toch graag meer groen.”
Alles staat in de Bomenhub van Stadsboerderij Eilandsteede van Utrecht Natuurlijk. Normaal gesproken een plek met een moestuin, planten en kleurrijke bloemen. In deze tijd van het jaar is het een braakliggend stuk grond. “Deze actie past perfect bij het stukje natuureducatie wat we hier aanbieden”, zegt Sussanne Stokvis van Utrecht Natuurlijk.

Inwoners nodig

De gemeente heeft nog vijftienhonderd fruitbomen beschikbaar gesteld. “Het is iets wat mensen graag in hun tuin zetten, omdat het mooi is. Maar het is voor de biodiversiteit ook heel goed”, zegt wethouder Susanne Schilderman.
Ze kijkt tevreden naar de lange rij die zich bij de ingang heeft verzameld. De gemeente heeft volgens haar de inwoners keihard nodig om te vergroenen. “Wij kunnen openbare ruimte groen inrichten om te zorgen voor minder hittestress en meer afwatering, maar als iedereen zijn tuin betegeld houdt, schiet dat niet op.”

Volle kruiwagen

De meeste mensen verzamelen meerdere boompjes of planten. Anderen maken het een stuk bonter. Rob en Susan gaan met een kruiwagen vol zaailingen naar huis. “Een paar dingen komen in de tuin te staan”, zegt Rob. Het grootste gedeelte van de vijftig beuken gaat mee naar het werk van Susan. “Bij het dierenasiel waar ik werk hebben we behoefte aan veel meer schaduw”, legt ze uit. “Ik vind het een prachtig initiatief. Ook omdat ik hier nog informatie in kan winnen."