Internationaal gezochte crimineel per toeval opgepakt in Utrecht

De auto van de verdachte.
De auto van de verdachte. © Politie Utrecht Noord
Utrecht - Hoe stuit je per ongeluk in Utrecht op een internationaal gezochte crimineel? Het begon allemaal met een snelheidsovertreding. Dat lijkt misschien geen groot vergrijp, maar in deze zoektocht wordt duidelijk waarom de politie zulke signalen zo serieus neemt.
Afgelopen weekend hebben de agenten van het team Utrecht Noord een rijbewijs ingevorderd van een man uit Utrecht. De bestuurder had te hard gereden. Later bleek dat de man een valse naam heeft opgegeven. Omdat ze zijn identiteit officieel wilden vaststellen, gingen ze de afgelopen week op zoek naar hem.
Donderdag had de politie het vermoeden dat ze hem op de hielen zaten. Het was dezelfde auto en hij zat achter het stuur, dus ze achtervolgden hem. Maar hij wist te ontkomen.
Later op de dag zag team Utrecht Zuid hetzelfde voertuig rijden in hun werkgebied. Ze besloten de inzittenden te controleren. Tijdens deze controle troffen ze de gezochte verdachte inderdaad aan. Omdat deze persoon geen identiteitsbewijs kon overhandigen en de agenten twijfelden aan de identiteit die hij opgaf, hebben ze de verdachte aangehouden. Zo kon zijn identiteit op het bureau worden vastgesteld.

Internationaal gezocht

Het bleek inderdaad dezelfde persoon te zijn die vorig weekend een valse naam heeft opgegeven en donderdag gevlucht is voor de politie. Tijdens het vaststellen van zijn identiteit op het politiebureau kwamen de agenten erachter dat de verdachte internationaal gesignaleerd staat en nog een gevangenisstraf van 5 jaar moet uitzitten in Frankrijk. Omdat de verdachte zijn voorwaarden heeft overtreden moet hij mogelijk ook nog eens 500 dagen gevangenisstraf uitzitten in Duitsland. Hier wordt nog naar gekeken door een rechter.
De verdachte zit vast en moet aankomende maandag voor de rechter verschijnen. Eerst worden in Nederland de zaken met betrekking tot het opgeven van een valse naam en het rijden met een ingevorderd rijbewijs afgerond. Daarna zal de verdachte worden overgeleverd aan het buitenland.