Boeren protesteren en dumpen mest bij provinciehuis Utrecht

Trekkers bij het provinciehuis aan de Archimedeslaan in Utrecht
Trekkers bij het provinciehuis aan de Archimedeslaan in Utrecht © RTV Utrecht
Utrecht - Een groep boeren stond vanavond met hun trekkers voor het provinciehuis in Utrecht. Het protest was 's middags al via WhatsApp bij de provincie aangekondigd. Volgens boeren ter plekke zijn ze nergens bij aangesloten, maar zijn ze los verbonden via Trekkergroepen Nederland.
De provincie heeft 's middags al laten weten dat de demonstranten "ontvangen zullen worden". De boeren werden rond 20.30 uur verwelkomd door de Commissaris van de Koning en de provinciesecretaris. Ongeveer veertig trekkers stonden buiten bij het provinciehuis.
De meeste boeren ter plekke komen uit het oosten van de provincie, uit de omgeving van Woudenberg en Renswoude. Ze zeggen niet aangesloten te zijn bij een organisatie, maar willen wel duidelijk maken dat alle "tegen de boeren gerichte maatregelen" snel moeten stoppen. Om hun wensen kracht bij te zetten hadden ze niet alleen trekkers, maar ook aanhangers met ladingen mee, onder meer met mest. De grootste aanhanger stond pal voor de ingang.
Op verschillende plekken in Nederland werden er later acties georganiseerd langs de snelweg. Zo ook in Utrecht langs de A12, waar ter hoogte van De Meern een oprit geblokkeerd werd en hooibalen in brand waren gestoken.

Karrevrachten stront

Eenmaal binnen was de sfeer aanvankelijk redelijk gemoedelijk. Er werd koffie gedronken en gewacht op het ontvangst. Wel had één van de boeren een "eisenbrief" mee, die ze wilden overhandigen. Een enkeling zegt dat als dat niet gebeurt dat dan de meegenomen lading op de stoep gekieperd wordt. "We hebben karrevrachten stront bij ons."
Maar wat willen ze precies? Eén boer, die niet met naam genoemd wil worden, zegt dat het al bijna niet meer op te sommen is. "Zoveel dingen zijn er gebeurd. Het is een demissionair kabinet, dat ons vogelvrij verklaart."

'Gesprek heeft geen zin'

Commissaris van de Koning Hans Oosters zegt begrip te hebben voor de grieven en zegt dat hij de boodschap ook hogerop, naar Den Haag, zal overbrengen. Niet iedere aanwezige is van de goede intenties overtuigd en laat ook luidkeels het ongenoegen weten. "Wat heeft het voor zin om met u in gesprek te gaan, als ik elke keer hoor: 'we doen ons best', en je doet het niet."
De boeren toonden zich na een klein uur niet overtuigd en "trokken de giertank open". Een kiepwagen heeft een flinke lading mest voor de ingang van het provinciehuis gestort en boeren spoten onder luid gejuich gier uit een tank in het rond. Even was er een klein brandje op de stoep, maar dat werd snel gedoofd. Na achterlating van een bergje mest, zand, plaggen, gier en autobanden zijn de boeren weer vertrokken.

Protest op de snelweg

De ANWB waarschuwt automobilisten dat op meerdere plekken in Nederland boeren protesteren op snelwegen. Bij Utrecht langs de A12 ter hoogte van De Meern is een oprit geblokkeerd en stonden rond 22.00 uur hooibalen in brand.

Noord-Brabant en Drenthe

Eerder op de dag bezochten boeren met trekkers al de provinciehuizen van Noord-Brabant en Drenthe. Op het provinciehuis in Den Bosch uitten de Brabantse boeren hun zorgen over de stapeling van regels waar ze mee te maken hebben.
Corné de Rooij, voorzitter van ZLTO Hart van Brabant, vroeg de provincie nog eens goed te kijken naar de Brabantse regels die bovenop de landelijke en Brusselse voorschriften komen. Eerder deze week voerden boeren ook al actie bij onder meer de provinciehuizen in Gelderland en Overijssel.

Distributiecentrum Jumbo

Gisteren stonden boeren ongeveer tot middernacht bij een distributiecentrum van Jumbo in Woerden. De actie daar verliep volgens de politie in een gemoedelijke sfeer. Een woordvoerder van de supermarktketen liet vandaag weten dat de blokkade geen problemen opleverde voor de bevoorrading van de winkels.
In meerdere landen zijn boeren de afgelopen weken de weg opgegaan, uit protest tegen Europese wetgeving. Door de protesten waren vandaag onder meer enkele grensovergangen tussen Nederland en België afgesloten.