Van der Burg snapt spreidingswet-stress bij provincie: 'Maar de wet is de wet, ze moet leveren'

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit
Utrecht - De zorgen bij de provincie Utrecht over de realisatie van opvangplekken nu de spreidingswet is ingetreden, zijn begrijpelijk. Staatssecretaris Eric van der Burg wil zijn ogen daar niet voor sluiten, maar is ook streng: "De wet is de wet en iedereen moet gewoon leveren."
Deze week werd bekend dat de provincie voor ongeveer 8200 asielzoekers een plek moet vinden. Dat zijn er zo'n 2400 meer dan in een eerdere opgave. "Een forse opgave", reageerde de provincie. Zuid-Holland (20.000 plekken), Noord-Holland (16.000) en Noord-Brabant (15.000) spannen de kroon qua totaal aantal plekken.

Eerlijker

"Maar dat komt ook omdat andere provincies de afgelopen jaren al veel verder zijn gegaan", zei Van der Burg. Zo voldoen Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland op dit moment al aan de opgave voor de komende twee jaar, zei de staatssecretaris. Voor een eerlijker verdeling over het hele land "is nou precies de spreidingswet". Die geldt voor alle twaalf provincies.
Voor de opvang per gemeente gelden twee criteria: het inwoneraantal en het welvaartsniveau van de gemeente. En dat betekent voor Utrecht dat de stad 1988 asielzoekers moet opvangen. In Amersfoort moeten 961 plekken komen. Ook in de kleinere gemeenten moet ruimte worden gemaakt. Zo moet Renswoude 39 asielzoekers huisvesten en moet Woudenberg voor 94 mensen een plekje vinden.