Politieagente gebruikt haar eigen ervaringen als inspiratie voor politiethriller

Diantha Heimgartner schreef een thriller vanuit haar politiewerk-ervaringen
Diantha Heimgartner schreef een thriller vanuit haar politiewerk-ervaringen © RTV Utrecht
Utrecht - "We kregen soms meldingen die te gruwelijk waren voor het daglicht. Echt, wat je in de wijk Overvecht als politieagent te verwerken krijgt is niet niks." Het zijn de indringende woorden van één van die politieagenten, Diantha Heimgartner. Of eigenlijk: ex-politieagente. Na 17 dienstjaren in Utrecht verruilde ze haar uniform voor een laptop aan de keukentafel. Daar schreef ze haar eerste boek 'Gedachteloos'.
Route C: politieagente uit Overvecht gebruikt haar eigen ervaringen als inspiratie voor politiethriller

Overvecht

Diantha komt nog weleens in 'haar' oude dienstwijk. Ze omschrijft de wijk als een wijk vol criminele en sociale problemen: "Kapotte deuren, vuilnis, criminaliteit en veel mensen die 'struggelen' achter de voordeur. Laatst las ik een berichtje dat er veel kinderen zijn die geen winterjas hebben. Dat vind ik best heftig, ja".

Werken onder druk

"Ik ben weggegaan met het gevoel dat ik te weinig voor de wijk heb kunnen betekenen. Ook al deed ik mijn stinkende best", legt Heimgartner uit. "Alles staat daar in de wijk op scherp. De zorg, de buurtteams, Veilig Thuis, maar ook de politie staan zo onder druk. Het is heel lastig om écht iets te betekenen. Als het werk te zwaar wordt en de werkdruk gaat omhoog, dan gaan mensen omvallen. Ook ik kom uit een moeilijke periode, het boek is een afsluiting van die tijd".
Hoewel Overvecht in veel delen behoorlijk in de lift zit, zag Diantha ook de zwarte randen van de wijk: "Sommige stukken van de wijk vormen echt een eigen wereld. In mijn tijd als agente waren dat de kelderboxen. Er zaten bedrijfjes, er werd gewoond, gedeald en er paste soms een hele sishalounge in! Die boxen spelen een rol in mijn roman, waarbij een politieagente haar carrière op het spel zet om een vermiste prostitué te vinden".

Stresssyndroom

Inmiddels is het tweede boek van Diantha 'Stresssyndroom' al behoorlijk opgeschoten. Anders dan andere schrijvers heeft ze besloten het boek per hoofdstuk te publiceren: "iedere maand een hoofdstuk, iedereen kan het lezen. Ik hoef er niet rijk van te worden, want ik doe het echt voor mijzelf en mijn oude collega's".
Diantha heeft veel van die oude collega's mentale problemen zien krijgen. De diagnose PTSS wordt niet zelden gegeven aan politieagenten. Ze heeft dan ook een belangrijke boodschap met haar nieuwe boek: "Zoek hulp. Als je denkt dat jet het niet meer aankunt, als je niet slaapt, slecht eet, als je niet meer naar buiten durft. Alsjeblieft, zoek hulp. Ik probeer met dit boek het taboe te doorbreken, omdat ik weet hoeveel mensen hiermee kampen".