Partij voor de Dieren: 'Mag het licht uit in de Galgenwaard?'

© Wim Leffelaar
Utrecht - Als het aan de Utrechtse Partij voor de Dieren ligt gaan de lampen boven het grasveld van FC Utrecht zo snel mogelijk uit. De partij noemt het lichtvervuiling, die overlast veroorzaakt voor omwonenden en wilde dieren. Wethouder Dennis de Vries antwoordde dat hij onderzoek doet om te kijken of de lampen wel volgens de regels zijn.
Op 16 december publiceerde RTV Utrecht een artikel over het mysterieuze roze licht boven de stad. Na een korte speurtocht bleek dat te komen uit de Galgenwaard. FC Utrecht nam in december twee sets nieuwe lampen in gebruik. Die 'assimilatielampen' zorgen dat het gras beter groeit in de winter als er weinig licht en warmte het stadion binnenkomt. "We zijn er heel blij mee" liet de club weten.
Anne Sasbrink van de PvdD is er juist helemaal niet blij mee. "Wij maken ons, net als bewoners zorgen over de lichtvervuiling en de gezondheid van mens en dier." Sasbrink wil dat de gemeente ingrijpt bij de club.
Wethouder Dennis de Vries noemde het licht "niet wenselijk". Hij gaf aan dat de gemeente op dit moment onderzoekt of er sprake is van overtredingen door het gebruik van de lampen. Hij refereerde aan het artikel bij RTV Utrecht: "Zoals u heeft kunnen lezen is het een nieuw soort verlichting waarvan bekeken moet worden of de bestaande regelgeving hierop van toepassing is."

Vrijwillig

De Vries stelt dat er extra voorwaarden aan de FC gesteld kunnen worden met betrekking tot de lampen. "Mocht er sprake zijn van een overtreding, dan treden we uiteraard handhavend op." Of dat zo is, dat weet de wethouder binnen een paar weken. Als blijkt dat het branden van de lampen binnen de regels valt, dan wil De Vries alsnog in gesprek met de club. "Maar dan zijn we afhankelijk van hun vrijwillige medewerking", zei hij.
De Partij voor de Dieren gaf aan ook al achter de schermen geprobeerd te hebben om het licht in het stadion te doven. Maar dat ging raadslid Sasbrink niet snel genoeg, en daarom stelde ze de overlast in de raad aan de orde.