Utrechtse wethouder noemt situatie bij nikkelpoederfabriek: ‘Heel onveilig’

© RTV Utrecht
Utrecht - In de Utrechtse politiek heersen zorgen over de uitstoot van nikkelpoeder in de voormalige BASF-fabriek in De Meern. Dat poeder komt regelmatig onbedoeld vrij bij het productieproces. Nikkelpoeder is kankerverwekkend bij inademen en ontbrandt als het in aanraking komt met lucht. Een viertal politieke partijen in de gemeenteraad wilde gisteren opheldering van het college van B&W.
Vorige week was er een incident met het poeder, dat bij onderhoudswerkzaamheden ontsnapte. De Veiligheidsregio Utrecht rukte op grote schaal uit. Eerder deze week publiceerde RTV Utrecht een artikel waarin werd opgesomd dat dit incident niet op zichzelf staat, het gaat vaker mis in de fabriek met dit poeder.
Die publicatie was voor Volt, Stadsbelang Utrecht, VVD en Partij voor de Dieren aanleiding om vragen te stellen aan het college. Volgens Beau Nederhand, commissielid van Volt, is er een structureel probleem bij het bedrijf: "De fabriek heeft een verleden van gevaarlijke situaties en milieuvervuiling. Het nieuws van 31 januari past daarmee dan ook in een patroon", zei ze in de gemeenteraad. Ze wilde van de wethouder weten of hij die zorgen deelt.
Wethouder Eelco Eerenberg gaf aan dat collega wethouder Eva Oosters binnenkort contact gaat opnemen met de fabriek om opheldering te vragen. "Het college deelt de zorgen, zorgen van omwonenden en van de fracties. Zorgen die er natuurlijk al enige tijd bestaan”, zei hij tegen de raad. Toch gaf hij aan dat de gemeente weinig kan doen. Dat komt omdat het bedrijf, dat tegenwoordig IQatalyst heet, onder de verantwoordelijkheid van de provincie valt, en niet onder de gemeente. Eerenberg gaf aan dat de gemeente bij de provincie zal aankloppen. "Om door te geven dat u als raad deze zorgen heeft. Dat het een situatie is de verbeterd moet worden."

Heel onveilig

De wethouder noemde de situatie onveilig. "Nu is het zo dat de laatste incidenten, vooral incidenten zijn geweest die heel onveilig zijn geweest ook binnen de fabriek. En dat betekent dat inmiddels ook de arbeidsinspectie erbij betrokken is." Volgens de wethouder moet nog onderzocht worden of het bedrijf zich niet aan de regels houdt. Of, zo stelt hij, dat de bestaande regels niet goed genoeg zijn. Hij belooft de raad later daarover te informeren.