Utrechtse lessen over straatintimidatie worden landelijk uitgerold

© RTV Utrecht
Utrecht - Het Utrechtse lesprogramma over straatintimidatie wordt landelijk uitgerold. In de lessen leren basis- en middelbare scholieren over straatintimatie en wat te doen als je slachtoffer wordt of het ziet gebeuren. Burgemeester Sharon Dijksma laat weten trots te zijn dat het programma nu ook een landelijk vervolg krijgt.
Nergens worden zoveel meldingen van straatintimidatie gedaan als in Utrecht, in 2022 waren het er 284. Reden voor de gemeente om het Actieplan Straatintimidatie op te zetten, waar dit lesprogramma onderdeel van uitmaakte.
Dijksma hoopt dat de lessen zorgen dat het percentage meldingen fors daalt. "Bewustwording is een belangrijk wapen bij het tegengaan hiervan. Zowel bij daders en omstanders als bij de slachtoffers. Juist daarom is het heel goed dat er op scholen volop aandacht is voor dit onderwerp."
Straatintimidatie is niet alleen in Utrecht een probleem, want uit het onderzoek van het CBS in 2021 blijkt dat in de vier grote steden (Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) gemiddeld 77 procent van de jonge vrouwen aangeeft op straat te zijn lastiggevallen.