Groener, veiliger en meer licht: Utrecht gaat gebied rond TivoliVredenburg aanpakken

© Gemeente Utrecht
Utrecht - Meer groen en betere verlichting. Dat is de kern van de nieuwe plannen voor de omgeving van TivoliVredenburg. Het Utrechts college wil het gebied met name in de avonduren veiliger maken en aan laten voelen, schrijft het in een raadsbrief.
TivoliVredenburg krijgt in de loop van dit jaar een opknapbeurt. Een extra ingang op de hoek en de verlichting van het pand en de plint in de Vlaamse Toren worden aangepakt. Een goed moment om ook iets aan de rest van het gebied te doen, aldus wethouder Eelco Eerenberg. "In het gebied rondom het muziekcentrum zijn dag en nacht mensen en we willen dat iedereen zich daar veilig en op zijn gemak voelt."
Dat is nu niet het geval, stelt hij. "Door ook de openbare ruimte aan te pakken creëren we een fijner gevoel voor bezoekers en omwonenden. Zo wordt het een groene, mooi verlichte plek waar je kunt zitten en sluit het gebied straks echt aan op een mooie binnenstad."

Fietsparkeerplekken

De renovatie van het gebied heeft wel gevolgen voor fietsers. Om ruimte te maken voor groen is er straks alleen nog maar plek voor voetgangers en moeten de straten verder vrij blijven voor nood- en hulpdiensten. Waar de straten rondom TivoliVredenburg nu nog vaak vol staan met geparkeerde fietsen, moeten die straks ergens anders komen te staan.
Uit onderzoek blijkt volgens de gemeente dat voor de meeste fietsen ruimte is in omliggende fietsenstallingen. Daarnaast worden in de directe omgeving 200 extra fietsparkeerplekken gemaakt, binnen 150 meter van het muziekcentrum.
Artist impression van het toekomstige gebied rondom TivoliVredenburg
Artist impression van het toekomstige gebied rondom TivoliVredenburg © Gemeente Utrecht