Zes aanhoudingen in oplichtingszaak met tientallen slachtoffers

© ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar
Utrecht - De politie heeft zes verdachten opgepakt in een oplichtingszaak. Daarbij deden oplichters zich voor als bankmedewerkers. Zeker dertig slachtoffers zijn bij elkaar voor meer dan 70.000 euro opgelicht. Dat meldt de politie
Dankzij meerdere aangiften in Utrecht en omstreken begonnen Utrechtse rechercheurs een onderzoek. Daaruit bleek dat dertig mensen, verspreid over het hele land, het slachtoffer waren van de zes.
De politie denkt dat zij op grote schaal phishing mails stuurden aan slachtoffers. In de mails deden zij zich onder andere voor als medewerkers van de Kamer van Koophandel of DigiD. Als slachtoffers informatie achterlieten werden zij vaak een dag later gebeld door iemand die zich voordeed als bankmedewerker met de mededeling dat zij het slachtoffer waren van een hack.
De gedupeerden werden vervolgens overgehaald om een softwareprogramma te installeren. Daarmee werd van afstand hun computer bestuurd, waarna via internetbankieren duizenden euro’s werden weggesluisd. Bij sommigen kwamen de verdachten ook langs om een pinpas of andere waardevolle spullen op te halen.

Meeluisteren

De rechercheurs konden na onderzoek live meeluisteren hoe de verdachten als een professioneel belpanel te werk gingen. Dit leidde er onder meer toe dat vorige week woensdag de zes verdachten in Amsterdam konden worden aangehouden. De mannen komen uit Amsterdam, Almere en Heemskerk en zijn tussen de 23 en 48 jaar oud. Vijf verdachten zitten nog vast en worden verhoord.
De politie heeft bij de aanhoudingen pinpassen en verschillende communicatiemiddelen zoals laptops en telefoons in beslag genomen. De politie verwacht dat uit het onderzoek meer slachtoffers naar voren gaan komen.