Minister Dijkgraaf over uitgestelde Holocaustlezingen HU: 'Onderwijzen, ook als het moeilijk is'

© RTV Utrecht
Utrecht - Onderwijsbestuurders hebben de taak om aandacht te blijven geven aan de verschrikkingen van de Holocaust, vindt demissionair minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf. "Ook wanneer het moeilijk is."
De bewindsman reageert daarmee op het besluit van de Hogeschool Utrecht (HU) vandaag om een reeks lezingen over de jodenvervolging en genocide door de nazi's uit te stellen. De hogeschool laat weten dat de reeks op een ander moment wordt gehouden omdat "de veiligheid van sprekers, studenten, docenten en bezoekers niet gewaarborgd kan worden." Politici en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zijn daar boos over.
Dijkgraaf dringt er op aan om te blijven onderwijzen. "Het herdenken van, het vertellen en onderwijzen over de verschrikkingen van de Holocaust is en blijft belangrijk. Daar is geen discussie over en staat volledig los van de spanningen die het conflict in het Midden-Oosten met zich meebrengt", zo laat hij weten via zijn woordvoerder.
De gemeente Utrecht was niet op de hoogte van het besluit van de hogeschool. Een woordvoerder van burgemeester Sharon Dijksma laat weten dat er contact is opgenomen met het bestuur van de HU om te kijken wat er precies aan de hand is. "Het is van groot belang dat de verschrikkingen van de Holocaust niet vergeten worden en bespreekbaar blijven. Het onderwijs heeft hier een belangrijke rol in."
Ook laat de gemeente weten in gesprek te zijn met de HU en andere betrokken partijen om te kijken hoe ze de lezingenreeks in de toekomst in goede banen kunnen leiden. Daar komt maandag in de loop van de dag mogelijk meer duidelijkheid over.