Utrechtse radiopresentator Jan van Poppel wint award voor aanstormend talent

© Tom Cornelissen
Utrecht - Utrechter Jan van Poppel heeft bij de uitreiking van de radioprijzen gisteravond de Marconi Award voor aanstormend talent gewonnen. Hij presenteert op Radio 1 voor BNNVARA het programma 'De Nacht van...' Op NPO Klassiek maakt hij het programma 'Voor de Dag' en de podcast 'Keihard Klassiek'.
Met zijn programma wil de in 1998 geboren presentator laten zien dat klassieke muziek leeft. "Op NPO Klassiek zie ik het als mijn taak om vernieuwende muziek te draaien en daarmee talentvolle musici in de schijnwerpers te zetten", vertelde Van Poppel eerder over zijn programma.
Hij voegt daaraan toe: "Dat betekent niet dat er geen lekkere hitjes van Brahms, Mozart of Beethoven voorbij komen hoor. Al noemen we het dan geen ‘prachtig stuk’ maar gewoon ‘een lekker liedje’."

Diep en warm

Naast zijn dagelijkse radioprogramma maakt Van Poppel dus ook de podcast 'Keihard Klassiek'. Daarin praat hij met jonge componisten over de hedendaagse klassieke muziek. Zijn liefde voor klassieke muziek heeft Van Poppel van zijn opa meegekregen, vertelde hij al eens in een interview. Van Poppels opa zong onder meer in de Nationale Opera.
"Ik heb hem daar helaas nooit zien optreden. Maar zijn stem kan ik me nog goed herinneren: diep en warm. Hij is op mijn vierde overleden dus echte gesprekken over zijn tijd in de wereld van de klassieke muziek heb ik nooit kunnen voeren. Nu besef ik hoe jammer ik dat vind", aldus de Utrechtse presentator.

De RadioRing is de publieksprijs voor radio in Nederland en wordt jaarlijks door AVROTROS live uitgereikt in Hilversum.

Radiovrouw 2023

Er was dit jaar geen enkele vrouw voor de RadioRing genomineerd en daar kwam veel kritiek op. Ook presentator Astrid de Jong was het er niet mee eens, en riep de alternatieve prijs Radiovrouw 2023 in het leven. Ruim 20.000 mensen brachten hun stem uit.
Evelien de Bruijn, die op Radio M Utrecht het programma Eveliens Lovesongs presenteert, eindigde in de top 10. Ook Lisanne Brinkhorst wist een plekje in de top 10 te bemachtigen. Zij begon ooit bij BingoFM en werkt nu voor Veronica. De prijs voor beste Radiovrouw 2023 ging naar Vonneke Bonneke van FunX.