Wonderwoods, verticaal bos in centrum Utrecht, bereikt hoogste punt

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Een feestje vandaag in een hoog complex in aanbouw. De bouwvakkers van Wonderwoods bereikten het hoogste punt. En dat was reden om één verdieping van het gebouw om te bouwen tot Grand Café.
Tussen het kale beton, de steigers en de kruiwagens liepen keurige obers met glazen wijn, carpaccio en bruschetta’s met gerookte zalmsnippers. Het is een oude traditie om bij het bereiken van het hoogste punt de bouwvakkers pannenbier te schenken. Ze krijgen dan een kratje bier en hijsen een vlag in de nok. Bij het feestje vandaag waren ook enkele bouwvakkers aanwezig, maar die voelden zich een beetje vreemd tussen zakenlieden, ambtenaren en journalisten die het feestje ook bijwoonden.
Een Grand Café tussen kaal beton
Een Grand Café tussen kaal beton © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Voorafgaand aan de receptie kregen de genodigden een rondleiding door Wonderwoods. Dat bestaat uit twee verschillende torens, die elk door een eigen architect zijn ontworpen. De hoogste toren is 104 meter hoog, net iets lager dan de Dom. De tweede toren meet 70 meter. De gebouwen kenmerken zich door veel groen en de toren die aan de Croeselaan ligt krijgt zelfs een verticaal bos.
De projectleider van de bouwcombinatie legde uit dat die bomen al drie jaar geleden zijn uitgezocht en de afgelopen tijd zijn klaargemaakt om binnenkort wortel te schieten in de gevel van het pand. Op sommige plekken staan de bomen al in het pand. Om te kijken welke bomen geschikt zijn voor het project zijn er onderzoeken gedaan in windtunnels.
De eerste bomen en struiken zitten al in de gevel
De eerste bomen en struiken zitten al in de gevel © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
De tweede toren krijgt vooral veel binnentuinen. Dat is moeilijk voor te stellen omdat die ruimtes nu nog naar vers beton ruiken en er kaal uitzien. Een aantal van die binnentuinen krijgt een glazen gevel die automatisch opendraait als er weinig wind staat, en de temperatuur buiten hoog genoeg is. Zodra de omstandigheden veranderen sluiten de ramen zich weer automatisch.
Draaiende glazen gevel
Draaiende glazen gevel © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Het complex krijgt diverse functies, zo komen er circa driehonderd appartementen. Op de zevende etage komt een restaurant en het complex krijgt ook kantoren. Ook opent over een jaar een museum van 3.000 m2 zijn deuren. Een Japans kunstcollectief maakt er een expositie met de naam Nowhere. Soortgelijke exposities zijn er ook al in Tokyo, New York en Sjanghai. Daarmee plaatst Utrecht zich in een bijzonder rijtjes steden, zo betoogde de bouwer.
Midden in het centrum, Galaxy en Wonderwoods, zonder sociale woningbouw
Midden in het centrum, Galaxy en Wonderwoods, zonder sociale woningbouw © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
De bouw van het pand is niet helemaal onomstreden. Het complex heeft een groene uitstraling, die goed zou zijn voor bijvoorbeeld het verminderen van de CO2-uitstoot. Maar tegelijkertijd werd er bij het leggen van de fundering van het gebouw een methode gebruikt die onnodig veel uitstoot van CO2 oplevert. Dat leidde tot vragen van de Utrechtse VVD aan het college. Ook de PvdA en SP maakten zich in het verleden boos over Wonderwoods, er kunnen alleen Utrechters met een dikke portemonnee gaan wonen, zo betoogden de politici destijds, in het pand is geen ruimte voor sociale woningbouw.
Tijdens de rondleiding valt op dat het gebouw nog erg kaal is, wie naar boven wil moet over geïmproviseerde trappen of met een bouwlift. Nog niet alle etages in het gebouw zijn winddicht, ramen en geveldelen ontbreken. En ook het dak van het toekomstige atrium is nog niet af. Toch moet het pand in de zomer van dit jaar opgeleverd worden. Daarna zal het nog enige tijd duren voor bijvoorbeeld het museum en restaurant operationeel zijn.
Park op hoogte
Park op hoogte © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Het pand krijgt slechts 160 parkeerplaatsen. Omdat het naast Utrecht Centraal ligt worden bezoekers, bewoners en gebruikers van het pand geacht vooral voor openbaar vervoer te kiezen. En voor de voetganger is er veel ruimte, Utrechters die geen binding met het gebouw hebben, zijn er toch welkom, via diverse niveaus kan men in de toekomst een stadswandeling maken, dwars door het groen van Wonderwoods. Op sommige plekken zijn de contouren van dat groen al te ontdekken.