Utrechter die onder invloed van lachgas op fietser inreed vervolgd voor poging tot doodslag

Archief.
Archief. © RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Een 24-jarige man die drie maanden geleden in de Utrechtse wijk Hoograven onder invloed van lachgas met een auto op een fietser inreed, wordt door het Openbaar Ministerie onder meer vervolgd voor poging tot doodslag. De man reed na het incident door en werd door de politie aangehouden toen hij na een lange, wilde achtervolging crashte op de Brennerbaan in de wijk Lunetten.
De verdachte, die een bekende is van de politie, was zelf aanwezig tijdens een voorbereidende zitting over zijn zaak. De rechtbank besliste dat hij voorlopig vast blijft zitten.
Ik was onder invloed en niet bewust van wat ik deed.
verdachte

Wilde achtervolging

Het incident gebeurde op 15 oktober bij de sportvelden aan de Verlengde Hoogravenseweg. Op camerabeelden zou te zien zijn hoe de verdachte met een auto achteruit rijdt en met opzet een man op een fiets aanrijdt. Daarna rijdt hij weg. Toen de politie hem later in Hoograven opmerkte, negeerde hij stoptekens en ging er met hoge snelheid vandoor.
Via de 't Goylaan, het Smaragdplein, de Opaalweg en de Slotlaan reed hij richting Lunetten. Hij scheurde daarbij over fietsstroken, busbanen en grasstroken en zorgde voor levensgevaarlijke situaties. Daarbij raakte ook de auto van iemand anders beschadigd. Toen het mis ging op de Brennerbaan werd hij door de politie opgepakt.

Geen opzet?

Volgens de Utrechter was er totaal geen sprake van opzet toen hij de fietser aanreed. Hij had er naar eigen zeggen geen enkele bedoeling mee gehad: "Ik was helemaal achteraan bij de voetbalvelden geparkeerd en wilde gewoon wegrijden."
Van de wilde achtervolging wist hij weinig meer: "Ik was onder invloed en niet bewust van wat ik deed. Op het politiebureau kwam dat pas een beetje naar voren", verklaarde hij. Naast lachgas had hij volgens de politie ook nog andere drugs gebruikt.

Psychisch onderzoek

De verdachte is aangemeld voor onderzoek door een psycholoog en psychiater, maar daarvoor zijn lange wachttijden. Zijn advocaat verzocht de rechtbank zijn cliënt om die reden zijn proces in vrijheid te laten afwachten.
Volgens de advocaat blijkt uit de beelden niet dat zijn cliënt probeerde om de fietser om te brengen. "Als hij die intentie had dan had hij het nog wel een keer kunnen proberen en was hij niet weggereden", vond de raadsman.
Ik ben inmiddels wat ouder en verstandiger.
verdachte

Kans op herhaling

Maar de rechtbank dacht daar anders over. Het gaat om een ernstige verdenking waarop lange gevangenisstraffen staan. De voorzitter benadrukte dat een fietser erg kwetsbaar is en de verdachte het risico heeft genomen dat de man zou komen te overlijden.
Daarnaast is er de vrees dat de Utrechter opnieuw de fout ingaat als hij vrijkomt. In de buurt waar hij woont, zouden meldingen zijn gedaan van vergelijkbare incidenten.
Van dergelijke incidenten was bij de advocaat niets bekend, maar zijn client is wel een bekende van politie en justitie. Hij is eerder vervolgd voor zaken als drugsbezit en inbraak.

Ouder en verstandiger

Het onderzoek van de politie is klaar maar de rechtbank kan de zaak voorlopig nog niet afhandelen. Na het psychische onderzoek, moet ook de reclassering nog een advies over de verdachte uitbrengen. Na een eerdere weigerachtige houding beloofde hij nu aan alles mee te zullen werken. "Ik ben inmiddels wat ouder en verstandiger", verklaarde hij.
Of hij werkelijk verstandiger is geworden, zal misschien op de volgende tussenzitting blijken. Die staat gepland op 4 april.