Einde aan 60 jaar Verkeerstuin Utrecht? Gemeente zet punt achter subsidie

© Gemeente Utrecht
Utrecht - Verkeerstuin Utrecht vierde vorig jaar nog het 60-jarig jubileum, maar de tuin lijkt eind 2024 de deuren toch te moeten sluiten. De gemeente Utrecht heeft namelijk laten weten dat de subsidie wordt stopgezet.
Van jong tot oud, van een klas met blinde en slechtziende kinderen tot scootmobiellessen voor ouderen of fietscursussen voor vluchtelingen. Iedereen die wilde leren zich veilig door het verkeer te bewegen, kon door de jaren heen bij de Verkeerstuin terecht. Ook de gemeente erkent de maatschappelijke bijdrage van de Verkeerstuin: "Normaal gesproken brengen wij de raad niet op de hoogte van elke beëindiging van een subsidierelatie. In dit geval vinden wij dat wel passend."
De Verkeerstuin wordt gerund door een groep vrijwilligers onder leiding van coördinator Astrid van Maarsseveen. Bij het jubileumfeest, afgelopen september, zat Van Maarsseveen nog vol ideeën om 'de tuin' relevant te houden. "Het verkeer wordt steeds drukker en er komen steeds meer soorten voertuigen op de weg. Wij denken goed na over hoe wij mensen daarop kunnen voorbereiden. Voor mensen die e-bikes gebruiken, of willen gebruiken, hopen we ook educatieve activiteiten te kunnen organiseren."

Zonder subsidie

De gemeente zegt nog te hebben meegedacht met de Stichting Verkeerstuin over manieren om de financiering alsnog rond te krijgen, bijvoorbeeld met commerciële activiteiten of prijsverhogingen. "De stichting heeft aangegeven dat dit niet haalbaar is en dat het niet gaat lukken om zonder subsidie de bedrijfsvoering kostendekkend te maken."
De subsidie stopt met ingang van 1 januari 2025. Het is nog niet duidelijk of de Verkeerstuin dan ook meteen dicht zal gaan, van de stichting was vandaag vooralsnog niemand bereikbaar.