Motorrijder zwaargewond door hardrijder die door rood reed: 'Kijk mij als een man in de ogen en zeg sorry'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - "Toegeven dat hij te hard heeft gereden en door rood reed. Mij als een man in de ogen kijken en zeggen: 'Sorry, ik heb een fout gemaakt.' Dat is voor mij het belangrijkste, maar hij blijft ontkennen." Dit zijn de woorden van een motorrijder die meer dan een jaar geleden zwaargewond raakte toen hij op de kruising bij het Lageweideviaduct in Utrecht werd aangereden door een personenauto.
De bestuurder van die auto moest zich vandaag in de Utrechtse rechtbank verantwoorden voor het veroorzaken van het zware ongeluk. Ondanks alle belastende technische bewijzen en getuigenverklaringen bleef hij volhouden dat hij naar zijn eigen gevoel niets fout had gedaan.

Te laat gezien

Op donderdagmiddag 22 september 2022 naderde de 25-jarige B. uit Utrecht in de witte Opel Astra van zijn vader vanaf de Plutoniumweg met veel te hoge snelheid de kruising met de in- en uitvoegbanen van de A2. Hij reed door rood en klapte bovenop een motorrijder die van links kwam.
B. zegt dat hij goed oplette en dat hij naar zijn gevoel hij niet veel harder reed dan de toegestane 50 kilometer per uur. Het verkeerslicht stond naar zijn gevoel nog op groen. Het licht kon hooguit net op oranje zijn gesprongen toen hij over de stopstreep reed, verklaarde hij stellig. De motorrijder zag hij pas toen het te laat was.
Er bestaat ook nog eens zoiets als een oranje licht, hij had dus ruim de tijd om te remmen
officier van justitie

Had op tijd kunnen remmen

Maar volgens een getuige op de naastgelegen rijbaan stond het licht allang op rood toen de witte auto hard langsreed. Een andere getuige, die achter de motorrijder stond, zag het ongeluk ook gebeuren. De motorrijder trok op toen het licht op groen stond. Van rechts kwam een hardrijdende auto, die pas leek te remmen toen hij met een klap tegen de motor aanreed.
Volgens experts van de politie reed B. vlak voor de stopstreep met een snelheid van 81 tot 95 km per uur rechtdoor het kruispunt op. De maximumsnelheid is daar 50 kilometer per uur. Uit onderzoek blijkt dat het verkeerslicht al 3,5 seconden op rood stond toen B. de stopstreek passeerde.
Hij remde pas toen hij de motorrijder voor zich zag, maar dat was veel te laat. Op het moment van de klap was zijn snelheid 66 kilometer per uur. Als hij had geremd op het moment dat het licht op rood sprong, was zijn auto zelfs bij de hoogst gemeten snelheid op tijd tot stilstand gekomen, berekenden de deskundigen.

Bruiloft

Voor de motorrijder waren de gevolgen desastreus. Hij liep een hersenschudding, een gebroken kuitbeen, negen gebroken ribben, een gekneusde lever en een gebroken pols op. Na een week in het ziekenhuis moest hij nog twee keer worden geopereerd. De man is buschauffeur, maar is nog altijd niet genoeg hersteld om weer aan het werk te gaan. Hij heeft concentratieproblemen en krijgt hevige pijnscheuten in zijn bovenlichaam bij het bewegen.
Door de gevolgen van het ongeluk is ook het bruiloftsfeest van de man in het water gevallen. Dat stond vier weken na het ongeval gepland. Er was al een zaal gehuurd en de gasten waren al uitgenodigd. In plaats van een groot feest werd het een sobere plechtigheid thuis.

Taakstraf

Het Openbaar Ministerie eist een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke rijontzegging tegen de automobilist, met een proeftijd van twee jaar. Volgens de officier van justitie heeft B. zich schuldig gemaakt aan zeer onoplettend en onvoorzichtig rijgedrag. Het is bewezen dat hij minimaal 31 kilometer per uur te hard reed over langere afstand.
Hij had de tijd om de afweging te maken om vaart te minderen toen het licht op rood sprong. Er bestaat ook nog eens zoiets als een oranje licht. Hij had dus ruim de tijd om te remmen", betoogde de officier van justitie. Hij benadrukte dat B. het kruispunt bovendien goed kent: "Hij weet dat het daar altijd druk is en minder overzichtelijk door struiken langs de weg."
Dit soort dingen gebeuren nou eenmaal in het verkeer.
slachtoffer

Mediation

In de rechtszaal betuigde B. meermaals spijt en bood hij zijn excuses aan het slachtoffer aan. Eerder hadden zij elkaar al gesproken via een mediation project en dat hen allebei geholpen bij de verwerking van het ongeluk.
Het zit de motorrijder dwars dat B. niet erkent dat hij een fout heeft gemaakt. "Dit soort dingen gebeurt nu eenmaal in het verkeer", zei hij. "Hij blijft ontkennen. Een dat snap ik ook wel, want hij zit voor de rechter", zei het slachtoffer over de verdachte. Hij vindt ook niet dat de automobilist heel zwaar gestraft moet worden.

Boete

De advocaat van B. vroeg de rechtbank om de straf te beperken tot een stevige boete van 1000 euro of meer. De jongeman heeft een blanco strafblad en dat zou veranderen als hij een taakstraf krijgt opgelegd. Hij studeert binnenkort af en zou daar bij het vinden van een baan hinder van kunnen ondervinden.
Of de rechters daar rekening mee gaan houden wordt over twee weken duidelijk. Op donderdag 8 februari doet de rechtbank uitspraak.