Horeca-afperser veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf

Iemand van de EOD onderzoekt de gevonden granaat op de kanaalstraat.
Iemand van de EOD onderzoekt de gevonden granaat op de kanaalstraat. © Koen Laureij
Utrecht - Een man uit Geldermalsen is veroordeeld voor het afpersen van 10 horecazaken. Hij heeft een gevangenisstraf van 15 maanden gekregen, waarvan vijf voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Hij stuurde 12 berichtjes waarmee hij onder andere drie Utrechtse cafés bedreigde.
Daarmee wordt de eis van het Openbaar ministerie opgevolgd. Omdat hij al een half jaar in voorarrest zit, betekent dat dat hij over vier maanden vrijkomt. De 27-jarige man stuurde berichten naar de horecaondernemers waarin hij dreigde met beschietingen en granaten. De bedreigingen hebben volgens de officier van justitie veel angst en bezorgdheid veroorzaakt bij de betrokken ondernemers.
Als de ondernemers niet het gevraagde bedrag op zijn bitcoinadres zouden storten, zei de dader dat de ondernemers hetzelfde lot zouden ondergaan als een horecagelegenheid in de Utrechtse Kanaalstraat. Daar werd op 6 juni een handgranaat aangetroffen op de deurklink. Burgemeester Sharon Dijksma besloot vervolgens om de zaak uit veiligheidsoverwegingen een maand te sluiten.
De man noemde die sluiting van de panden in zijn dreigementen, omdat de ondernemers daarmee grote financiële schade zouden lijden. Volgens de dader was het gevraagde bedrag betalen de snellere oplossing. Zo stuurde de dader onder andere:
"We lossen het op of we escaleren het! Je betaalt binnen 3 uurtjes 3500 euro naar dit Bitcoinadres, dan is het opgelost! Zo niet gaat je zaak sluiten! Wordt er op je zaak geschoten na sluitingstijd. Dus betaal dan is het opgelost, anders krijg je spijt!"
En:
"Wil je stoer doen of naar de wouten gaan? Ga niet stoer doen of denken dat we bluffen! Geloof me als je niet betaalt binnen drie uurtjes dan kan je ander werk gaan zoeken. Betaal je niet gaat je zaak voor onbepaalde tijd moeten sluiten op last van de burgemeester! Ps. je ziet wat er is gebeurd in Kanaalstraat deze ochtend?? je hebt 5 uurtjes!"
Naast de celstraf moet de man ook meewerken aan het wegwerken van zijn schulden en iets doen aan zijn drugsgebruik. Als hij in de twee jaar na zijn straf daar niet aan voldoet, kan hij opnieuw 5 maanden gevangenisstraf opgelegd krijgen.