Utrecht luidt noodklok en wil meer geld voor opvang daklozen

© De Tussenvoorziening
Utrecht - Utrecht trekt samen met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag op voor extra geld van het Rijk voor de opvang van dak- en thuislozen. De vier gemeenten merken dat steeds meer mensen zich aanmelden voor winter- en winterkoudeopvang, waardoor opvangorganisaties de vraag niet meer aankunnen.
Afgelopen week nog werden, ondanks de vrieskou, in Utrecht zes daklozen geweigerd bij de opvang. Er was geen plek meer voor hen. Hulpinstanties spraken van "een absolute humanitaire ondergrens".

De winterkoudeopvang gaat open wanneer de gevoelstemperatuur onder het vriespunt komt. Daardoor wordt het te gevaarlijk om buiten te slapen. De opvanglocaties in de vier grote steden gaan dan op hetzelfde moment open. De winterkoudeopvang is een extra opvangregeling en bestaat dus naast de reguliere winteropvang.

Ook leidde het tot vragen in de gemeenteraad. Zo wilde PvdA-raadslid Ilse Raaijmakers weten hoe de gemeente dit soort voorvallen in de toekomst gaat voorkomen.

Woonprobleem

Voor een betere oplossing is volgens de vier grote gemeenten vooral meer geld nodig. Daarom vragen ze het Rijk extra budget vrij te maken voor de tijdelijke opvang en niet de financiering terug te schroeven.
Ook vinden Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag dat er meer aandacht moet komen voor het voorkomen van dakloosheid. Bijvoorbeeld door het woningtekort aan te pakken. Ze pleiten daarom voor een "brede aanpak gericht op voldoende betaalbare woonplekken, preventie en financiële bestaanszekerheid".
Dit moet er uiteindelijk voor zorgen dat in 2030 niemand meer dakloos is. Volgens de gemeenten is daarvoor, naast het aanpakken van het woonprobleem, structureel 100 miljoen euro per jaar nodig.