Van glimmend wit naar rock-'n-roll: in sneltreinvaart wordt bruiloftcentrum Perla Palace het nieuwe dB's-pand

dB's-eigenaar en oprichter Paul de Brabander.
dB's-eigenaar en oprichter Paul de Brabander. © RTV Utrecht / Evie Westland
Utrecht - "Na de romantiek komt de ravage", lacht een van de vrijwilligers die zich door het puin van het voormalige bruiloftcentrum Perla Palace ploegt. Tussen het gruis en de brokstukken liggen plastic witte rozen en de trap - waar de bruiden tot een maand geleden hun grootse entree maakten - is bezaaid met stukken spaanplaat. In een noodvaart wordt het Utrechtse gebouw omgetoverd tot het nieuwe dB's.
Het contrast tussen de twee kan haast niet groter: het smetteloze, spierwitte interieur van het partycentrum voor Turkse en Marokkaanse bruiloften en de ruige muzikale broedplaats dB's, waar alternatief Utrecht elkaar vindt in de liefde voor veelal onbekende muziek van talentvolle bandjes.

Champagnefles open en weer dicht

Eind december kreeg dB's-eigenaar en oprichter Paul de Brabander definitief groen licht voor de verhuizing van het CAB-gebouw naar dit pand aan de Vlampijpstraat. Het was een lang – en soms frustrerend – proces voor dB's. Het pand met concertzaal, oefenstudio's en muziekcafé moest wijken voor woningbouw in de Cartesiusdriehoek.
"Mede dankzij hulp van de gemeente lukte het uiteindelijk tóch en kon de champagnefles eind december open", blikt een vrolijke De Brabander terug. "En vrij snel daarna besefte ik dat die fles voorlopig weer even dicht moest."
Want er is veel, héél veel, te doen, wil dB's voor de opening de streefdatum van 1 mei halen. "Het projectbureau heeft al gezegd dat ik dat uit mijn hoofd moet zetten. Deze maand staat vol in het teken van slopen, volgende maand kunnen we de basisopbouw doen, in maart gaan we de ruimtes bouwen en april wordt voor het afwerken, de elektra leggen en dat soort zaken."
De trap - waar de bruiden tot een maand geleden hun grootse entree maakten - ligt bezaaid met stukken spaanplaat
De trap - waar de bruiden tot een maand geleden hun grootse entree maakten - ligt bezaaid met stukken spaanplaat © RTV Utrecht / Evie Westland

Noodklok

De Brabander heeft dus eigenlijk niet heel veel tijd voor een interview. Hij krijgt het ene na het andere belletje, er komen spontaan goede vrienden langs om zijn nieuwe pand te bewonderen en tussen de bedrijven door probeert hij de bouwvakkers, die momenteel vooral druk aan het slopen zijn, te instrueren.
Hij draagt het allemaal met een grote lach. Dat het eindelijk – na zeker zes jaar – toch gelukt is om dB's in leven te houden, komt mede door zijn volharding. Keer op keer vertraagde de verhuizing en in juni vorig jaar luidde De Brabander nog de noodklok, omdat er nog altijd geen zicht was op verbouwing. Laat staan oplevering van het nieuwe pand. Wéér werd de deadline opgerekt, naar 1 mei 2024, maar dat was wel gelijk het absolute ultimatum.
De Brabander instrueert wat er allemaal moet gebeuren.
De Brabander instrueert wat er allemaal moet gebeuren. © RTV Utrecht / Evie Westland
dB's zou het pand aan de Vlampijpstraat moeten delen, maar krijgt nu het volledige voormalige Perla Palace tot zijn beschikking. "Dat is natuurlijk fantastisch, maar het stelt ons ook voor uitdagingen. We hebben te maken met veel hogere huurkosten. En het kost héél veel werk voor we dit gigantische pand omgebouwd hebben, maar we hebben slechts vier maanden de tijd. We moeten voor 1 mei echt het oude dB's verlaten hebben."
De laatste herinneringen aan het bruiloftcentrum: 'Deze gaan we in de kleedkamer zetten.'
De laatste herinneringen aan het bruiloftcentrum: 'Deze gaan we in de kleedkamer zetten.' © RTV Utrecht / Evie Westland

Muzikale broedplaatsen

Gelukkig hoeft hij het niet allemaal alleen te doen. Binnen no-time heeft De Brabander een trouwe schare aan vrijwilligers opgetrommeld. Zoals Alex, die vanuit Rotterdam op en neer komt om te helpen met de sloopwerkzaamheden. "Ja, mensen zijn wel verbaasd als ze dat horen", lacht hij. "Maar een vriend van me speelt hier in een bandje en zo heb ik dB's leren kennen. Ik vind het gewoon belangrijk dat zo'n plek blijft bestaan."
En daar is hij niet de enige in. "Kleine bands die een dergelijk podium krijgen om hun talenten te ontwikkelen, waar vind je dat nou nog?", zegt een van de andere vrijwilligers. "Ik las laatst een artikel in de Volkskrant, dat er in Nederland nog maar vier van zulke muzikale broedplaatsen zijn. Dit is er dus één van. Dat moet gewoon blijven en daar help ik graag aan mee."

Charme bewaard

De charme van dB's moet in het nieuwe, gigantische gebouw dan ook vooral bewaard blijven. De Brabander: "Het concertzaaltje wordt bijvoorbeeld niet veel groter, ongeveer vijftig man kan er straks meer in. Vooral op facilitair gebied creëren we wat meer ruimte. Een extra kleedkamer, de keuken van Roots Rock Kitchen wordt groter en er gaan bijvoorbeeld ook heel wat meters verloren doordat we dikkere muren – en daardoor betere isolatie – bouwen."
Maar qua sfeer wil De Brabander geen concessies doen. "De publieke taak die we hebben, van talentontwikkeling voor nieuwe muzikanten en de bijbehorende kleine concertjes, blijft centraal staan."
Tegen vieren zit het harde sloopwerk voor de vrijwilligers erop: tijd voor een pilsje in de schaftruimte. Al is dat moment van korte duur als aannemer Rob binnenkomt. Of ze tóch nog even kunnen helpen met het dichtmaken van een luik. Zonder morren gaan de helmen weer op. Nee, het werk aan de Vlampijpstraat 63 is voorlopig niet klaar.
Waar hard gewerkt wordt, moet goed worden gegeten.
Waar hard gewerkt wordt, moet goed worden gegeten. © RTV Utrecht / Evie Westland