Zeer zwakke school moet dicht van de onderwijsinspectie, leerlingen overgenomen

© RTV Utrecht / Lieke Keulemans
Utrecht - De School voor Persoonlijk voortgezet onderwijs (Pvo) in Utrecht moet de deuren sluiten. Volgens de onderwijsinspectie is de kwaliteit van het onderwijs al langere tijd onvoldoende. Om het onderwijs voor de leerlingen te garanderen, start NUOVO Scholen een nieuwe school op de locatie aan de Wittenvrouwenkade.
De Pvo staat al jaren onder aangescherpt toezicht van de inspectie. Al drie keer eerder kreeg de Pvo, die zichzelf omschrijft als een kleinschalige school waar persoonlijke aandacht centraal staat, het oordeel 'zeer zwak.'

Havo 'zeer zwak'

De onderwijsinspectie wachtte een bestuurswisseling af, maar het nieuwe bestuur wist het tij niet te keren. Bij het onderzoek van afgelopen najaar scoorde de school opnieuw niet goed. Het vwo kreeg een onvoldoende, de havo werd als 'zeer zwak' beoordeeld.
De inspectie vindt dat het veiligheidsbeleid van de school niet op orde is en heeft zorgen over het pedagogische klimaat. Volgens de inspectie is het onderwijs van de vakken Spaans en Duits niet voldoende. Ook heeft het bestuur een aantal "cruciale keuzes gemaakt die moeilijk uit te leggen zijn in het licht van de verbeteropdrachten".
Daarom besloot minister Mariëlle Paul voor Primair en Voortgezet onderwijs dat de 'zeer zwakke' havo per 1 augustus moet stoppen. Het vwo mag open blijven, maar daar zitten zo weinig leerlingen op dat het schoolbestuur heeft besloten om de hele school te sluiten.
Vier andere vestigingen van de Pvo, elders in het land, gaan ook dicht na een slechte beoordeling. Drie locaties mogen wel open blijven. Volgens de inspectie is het onderwijs daar op orde.

NUOVO neemt de leerlingen over

NUOVO, die al vijftien scholen in Utrecht en omgeving heeft, start per 1 augustus een nieuwe school in het gebouw waar nu de Pvo nog zit. Volgens de scholengroep is het onmogelijk om de 200 leerlingen te plaatsen op bestaande scholen. Zoveel plekken zijn er niet.
"We willen te allen tijde voorkomen dat er kinderen thuis komen te zitten. Daarom gaan wij als NUOVO, samen met alle partners in de stad, aan de slag om een goede oplossing voor deze groep leerlingen op de voor hen bekende plek te realiseren", zegt Muriëlle van der Voort, voorzitter van het college van bestuur van NUOVO Scholen.