TivoliVredenburg-directeur 'super blij': aantal bezoekers weer terug op niveau van vóór corona

© ANP
Utrecht - De desastreuze coronajaren lijken definitief achter TivoliVredenburg te liggen. Het muziekcentrum zit qua programmering weer op hetzelfde niveau als voor de crisis. "Binnen anderhalf jaar zijn we weer helemaal up and running", zegt directeur Jeroen Bartelse.
In 2023 waren er evenveel concerten en evenementen als voor de pandemie. Voor corona telde TivoliVredenburg in totaal 1,3 miljoen bezoekers. In de coronajaren 2020 en 2021 lag dit aantal een stuk lager: nog geen half miljoen per jaar. En vorig jaar waren er zelfs meer dan 1,3 miljoen bezoekers.
"We zijn weer terug op het niveau van 2019, maar in de bezoekersaantallen van vorig jaar zit een behoorlijk aandeel online: meer dan 150.000", zegt Bartelse. "Dat aantal neemt nu af, richting de 60.000, en dat proberen we zo te houden."

Publieke taak

De directeur is "super blij" dat de bezoekers weer terug zijn. "Een kwart van onze inkomsten komen uit publieke financiering. De andere driekwart verdienen we zelf. Die bezoekers hebben we dus keihard nodig om break-even te kunnen draaien. Met deze aantallen kunnen we een mooi cultureel programma draaien, de financiën op orde houden en onze publieke taak uitvoeren. Want we boeken ook acts die niet rendabel zijn, maar die we tóch belangrijk vinden. Bijvoorbeeld vanwege talentontwikkeling. Zo probeer je met het een het ander te dekken."
Waar sommige andere bedrijven in de culturele sector, zoals theaters, nog lang kampten met de naweeën van corona en uitblijvend bezoek, was dat voor de muziekindustrie anders. "Voor muziek en dance kwamen de mensen al heel snel terug. Ook rond de afgelopen griepseizoenen merkten we dat het virus geen rol meer speelt in bezoekersaantallen. Ook niet onder oudere toeschouwers."

Crowdfunding

Veel meer groei zit er volgens de directeur niet in. "Het pand zit het grootste deel van het jaar vol, alleen in de zomer is nog wat ruimte. Met 1,4 miljoen bezoekers zitten we echt aan het maximum." En dat is niet zo gek, vindt hij: "Het gebouw is ooit gemaakt voor 700.000 bezoekers, dat is inmiddels bijna het dubbele."
Dat brengt naast opbrengsten ook kosten met zich mee, zegt Bartelse. "We gebruiken het gebouw veel intensiever dan we ooit vermoedden. Dat we onlangs die crowdfunding begonnen voor een nieuwe vleugel aan het Vredenburgplein heeft daar ook mee te maken."

Revival van de Nederlandse artiest

Het zou goed kunnen dat corona de opkomst van Nederlandse artiesten in de hand heeft gewerkt: "De revival van de Nederlandse artiesten is opmerkelijk. Ik denk dat corona er wel aan heeft bijgedragen dat er in die periode voor hen meer ruimte kwam om vlieguren te maken. Maar ik wil het niet alleen daaraan toeschrijven. De geweldige line-up waarmee meerdere Nederlandse artiesten de afgelopen jaren doorbraken, hebben zij vooral ook te danken aan hun eigen uitzonderlijke talent."