Utrecht wil regeling voor lage inkomens redden en stapt naar hoogste rechter

© RTV Utrecht / Joep ten Have
Utrecht - De Utrechtse gemeenteraad stapt naar de Raad van State vanwege een besluit van demissionair minister Hugo de Jonge. Hij zette eind vorig jaar een streep door het Utrechtse initiatief om de vermogensgrens voor het kwijtschelden van de gemeentelijke belasting te verhogen. Het gevolg zou zijn dat meer mensen ervoor in aanmerking komen.
De bewindsman zette een streep door het Utrechtse plan, omdat het volgens hem in strijd is met de wet. Het Utrechtse gemeenteraadslid Julia Kleinrensink (GroenLinks) noemt het vernietigen van dit Utrechtse initiatiefvoorstel "disproportioneel".
In december vorig jaar nam een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad een initiatiefvoorstel aan, ingediend door GroenLinks en de PvdA. Hierin riepen de partijen op om meer mensen met een laag inkomen vrijstelling te verlenen van gemeentelijke belastingen. De motie om naar de Raad van State te stappen werd gisteravond besproken in de gemeenteraad. Het initiatief kon rekenen op een ruime meerderheid: alleen VVD, CDA en Utrecht Solidair stemden tegen.

'Potje voor financiële tegenvallers opbouwen'

Volgens Kleinrensink is het van belang om kwetsbare inwoners te helpen, zodat zij een spaarpotje kunnen opbouwen om financiële tegenvallers op te vangen, bijvoorbeeld voor zorgkosten.
Ze ziet nu dat door het besluit van De Jonge het kwijtschelden van de gemeentelijke belastingen voor mensen met een laag inkomen "onmogelijk" wordt gemaakt. "Dat is niet alleen teleurstellend, maar we twijfelen ook aan de juridische houdbaarheid en de proportionaliteit van zijn besluit."
Hoewel de gemeente niet over belastingmaatregelen gaat, was er toch nog hoop dat de minister het voorstel zou gedogen, zegt de politica. Dat dit niet het geval is, vindt ze teleurstellend. "Den Haag heeft de mond vol van bestaanszekerheid, maar als puntje bij paaltje komt schrappen ze maatregelen die daaraan bijdragen. Dat vind ik cynisch.”
Het is nog niet bekend wanneer de zaak bij de Raad van State dient.