Prediker Hoblos gaat niet naar Jaarbeurs, toegang tot Nederland ontzegd

© ANP
Utrecht - De Australische prediker Mohamed Hoblos zegt niet fysiek aanwezig te zijn in de Jaarbeurs om te spreken op uitnodiging van de stichting Dawah Groep. Dat laat hij weten in een video op de Facebookpagina van de stichting. De toegang tot Nederland is hem ontzegd. In het filmpje zegt hij dat de bijeenkomst, die wordt georganiseerd door de Dawah Groep Utrecht, wel doorgaat. Hij roept mensen op om de bijeenkomst te bezoeken.
Hoblos staat geregistreerd in het Schengen Informatie Systeem (SIS), waarin Europese landen informatie over onder meer extremisten delen. "Daarom zal deze persoon de toegang tot Nederland worden ontzegd", laat justitieminister Dilan Yesilgöz weten.
Volgens een woordvoerder van de gemeente Utrecht lijkt het er vooralsnog op dat de prediker "niet gaat spreken" in de Jaarbeurs. "Mocht hij dat toch via een videoverbinding doen, kijken we dan weer met de verschillende partijen hoe we daarmee omgaan", aldus de woordvoerder.

Ook Dijksma tegen komst

Eerder vandaag pleitte een deel van de Tweede Kamer voor een inreisverbod voor de islamitische prediker, die radicale uitspraken zou hebben gedaan. Zo zou hij gezegd hebben dat wie Hamas veroordeelt een verrader is.
Burgemeester Dijksma zei eerder vandaag dat ze ook tegen de komst van Hoblos naar Utrecht is. "Ik vind dat als iemand zulke extreme uitlatingen doet, hij dan in Utrecht geen podium moet krijgen. In onze stad is altijd ruimte voor dialoog en meningsuiting, maar niet voor oproepen tot geweld en haatzaaien. We hebben contact met de Jaarbeurs en de veiligheidsdiensten over de bijeenkomst en de duiding hiervan", aldus de burgemeester eerder.

'Organisator snapt ophef niet'

De organisatie Dawah Groep Utrecht zegt niet op de hoogte te zijn geweest dat hij niet welkom is in het Schengen-gebied. "Ook is het beeld dat wij van hem hebben anders dan het beeld zoals wij nu lezen in diverse media." Ze laat weten geen voorbeelden te kennen waarbij de prediker "zelf als individu ooit concreet in verband is gebracht met, verdacht is geweest van, laat staan vervolgd is voor betrokkenheid in welke vorm dan ook van (het ronselen voor) terrorisme".
Ook zegt de organisatie dat de intenties en gevaren die aan Hoblos worden toegeschreven haaks staan op waarvoor zowel zij als de prediker staan. "Wij zijn ervan overtuigd dat als de lezing had plaatsgevonden het een zeer positieve lezing was geweest en hiervan achteraf op geen enkele wijze dergelijke omschrijvingen van toepassing zouden zijn", aldus de organisatie.
De organisator zegt dat ze vandaag via Facebook meer informatie deelt over de invulling van de bijeenkomst nu de prediker niet komt.