Burgemeester Dijksma en politieke partijen tegen komst omstreden prediker naar Utrechtse Jaarbeurs

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - In de Tweede Kamer leven grote zorgen over de mogelijke komst van de Australische prediker Mohamed Hoblos naar Nederland dit weekend. ChristenUnie, SGP, BBB, VVD en CDA dringen aan op een inreisverbod en hebben spoedvragen hierover gesteld aan demissionair justitieminister Dilan Yesilgöz en staatssecretaris Eric van der Burg (migratiebeleid). De partijen willen uiterlijk vrijdag antwoord op hun vragen.
De fracties van de Utrechtse VVD, ChristenUnie, Horizon, UtrechtNu! en Utrecht Solidair stelden schriftelijke vragen over de komst van de man die de terreurdaden van Hamas 'een opsteker' noemde. Ook burgemeester Sharon Dijksma is tegen de komst van Hoblos: "Ik vind dat als iemand zulke extreme uitlatingen doet, hij dan in Utrecht geen podium moet krijgen. In onze stad is altijd ruimte voor dialoog en meningsuiting, maar niet voor oproepen tot geweld en haatzaaien. We hebben contact met de Jaarbeurs en de veiligheidsdiensten over de bijeenkomst en de duiding hiervan."
Aanleiding is een bericht in De Telegraaf die meldt dat het om een haatprediker gaat die radicale uitspraken doet en die op uitnodiging van de Utrechtse stichting Dawah Groep zaterdag zal spreken in de Jaarbeurs. De organisatie meldt de komst van Hoblos zelf op haar website en Facebookpagina. De vijf partijen zijn bang dat de prediker extremistische uitspraken zal doen "die ondermijnend zijn voor de democratische rechtsorde en een dreiging kunnen zijn voor de openbare orde en veiligheid".
De fracties willen onder meer weten of Hoblos visumvrij door Europa reist. Als hij een Australisch paspoort heeft, hoeft hij in Nederland geen visum te hebben als het verblijf korter is dan negentig dagen. De partijen willen weten of Nederland Hoblos dan een inreisverbod kan en gaat opleggen en zo niet, waarom niet. Ook vragen ze zich af of andere EU-lidstaten hem weren of al hebben geweerd.

Klemmend beroep op Jaarbeurs

Verder willen ze dat de bewindslieden aangeven of er andere mogelijkheden zijn om te voorkomen dat de islamitische prediker optreedt in Utrecht, bijvoorbeeld door een gebiedsverbod. Daartoe zouden ze kunnen overleggen met de burgemeester van Utrecht. Ook zou er "een klemmend beroep" op de Jaarbeurs kunnen worden gedaan, vinden ze.
ChristenUnie-fractievoorzitter Mirjam Bikker: "De deur moet dicht voor haatzaaiers. Als jij vanuit de andere kant van de wereld komt om hier haat te spuwen en mensen op te zetten tegen de Nederlandse samenleving, dan heb je hier niets te zoeken. Daarom moet er een inreisverbod komen".
De partijen wijzen op een motie van de SGP die de Tweede Kamer in december nog aannam en het kabinet oproept om zich in Europees verband sterk te maken voor een visumverbod voor aanhangers en sympathisanten van Hamas. Ook benadrukken ze dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid NCTV onlangs juist de aanpak verstevigde om extremistische sprekers, met welke ideologische achtergrond dan ook, te weren.
Het is vooralsnog niet duidelijk of Hoblos een Australisch paspoort heeft en geen visum nodig heeft. Mocht dat wel het geval zijn, dan zeggen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het ministerie van Justitie er niets over omdat ze dat nooit doen over individuele gevallen, laten woordvoerders weten.