Universiteit gaat verbouwen en voegt gebouwen samen met glazen hal

© Architectenbureau DP6
Utrecht - Aan de voet van de Domtoren voegt de Universiteit Utrecht vier gebouwen samen tot één nieuw onderwijscentrum. Het Anna Maria van Schurmangebouw bestaat straks uit drie rijksmonumentale panden en een nieuwbouwpand. De universiteit wil een uitnodigend centrum realiseren wat aansluit bij het karakter van de binnenstad.
Het ontwerp, afkomstig van architectenbureau DP6, omvat een glazen atrium. Dat is een centrale ruimte in een gebouw dat dient als een verbindende factor. De hoofdentree aan de Achter Sint Pieter-zijde wordt versterkt door de toevoeging van een driedelige open poort waar vroeger ook een muur met poort stond. Aan de zijde van de Dom komt een enkele tuinpoort die de nevenentree in de trapgevel benadrukt.
Het voorlopige ontwerp van het nieuwe onderwijscentrum in de binnenstad.
Het voorlopige ontwerp van het nieuwe onderwijscentrum in de binnenstad. © Architectenbureau DP6

Knipoog naar oorspronkelijk straatbeeld

Het te vervangen gebouw uit de jaren vijftig wordt ontworpen met een knipoog naar het oorspronkelijke straatbeeld. Zo wordt er bij het nieuwe ontwerp uitgegaan van "de ruimtelijke en monumentale kwaliteiten" van de bestaande gebouwen.
Duurzaamheid staat hoog op de agenda voor de Universiteit Utrecht, zo laat de universiteit weten. Daarom wordt het nieuwe onderwijscentrum ontworpen met gesloten kringlopen voor energie, water, afval en materiaal. Daarnaast wordt gekeken of oud materiaal uit de bestaande gebouwen geschikt is voor hergebruik.
Wanneer er gerenoveerd en verbouwd gaat worden, is nog onduidelijk. Op dit moment bevindt het project zich in de voorlopige ontwerpfase. Na beoordeling door de universiteit en presentaties aan omwonenden en andere belanghebbenden, volgt het definitieve ontwerp.