Veel bewijs in zaak steekincidenten Balijelaan, verdachte woonde om de hoek

Politie doet onderzoek na derde steekincident
Politie doet onderzoek na derde steekincident © Koen Laureij
Utrecht - Het Openbaar Ministerie heeft veel bewijs tegen de man die wordt verdacht van het neersteken van drie jonge vrouwen op de Utrechtse Balijelaan, eind september en begin oktober vorig jaar. De 37-jarige Tarik el M. wordt drievoudige poging tot moord ten laste gelegd. Dat maakte de officier van justitie vanochtend bekend tijdens de eerste voorbereidende rechtszitting in de zaak.
De verdachte was vandaag zelf niet bij de zitting aanwezig. Hij werd vertegenwoordigd door advocaat De Heer. Die vroeg de rechtbank om zijn cliënt in afwachting van het proces vrij te laten, maar de rechters beslisten dat de Utrechter voorlopig vast blijft zitten. Hij zal ter observatie worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC).

Schaar en DNA

Op de jas van het eerste slachtoffer werd DNA van El M. aangetroffen. De 23-jarige vrouw fietste op woensdag 27 september laat op de avond ter hoogte van de bushalte op de Balijelaan toen ze werd aangevallen door een man die naast haar fietste.
Hij stak haar met een schaar in haar nek en achterhoofd en ging er vervolgens snel vandoor. Bij El M. thuis werd na zijn aanhouding op 5 oktober onder meer een schaar gevonden waarop DNA van de vrouw is aangetroffen.
Onderzoek na eerste steekincident.
Onderzoek na eerste steekincident. © Koen Laureij

Schoudertas en pinpas

Op zaterdag 30 september werd een andere 23-jarige vrouw op soortgelijke wijze aangevallen toen ze haar fiets 's nachts vlakbij de kruising tussen de Croeselaan en de Balijelaan parkeerde. Zij werd volgens het OM in haar wang, hals en schouder gestoken met een schroevendraaier of een schaar. Daarna werd zij beroofd van haar schoudertas.
De nacht na het steekincident is de verdachte door een bewakingscamera vastgelegd, terwijl hij probeerde om te pinnen met de bankpas van de vrouw. Na zijn aanhouding werd de tas van de vrouw bij hem thuis gevonden.

Verdachte woont om de hoek

In de nacht van maandag 2 op dinsdag 3 oktober was het opnieuw raak. Ditmaal was het slachtoffer een 20-jarige vrouw. Zij zat kort na middernacht bij een vriendin achterop de fiets, toen een man naast hen kwam fietsen en haar met een stanleymes of een snaar in haar hals sneed.
De verdachte, die zelf om de hoek van de plaats van de steekincidenten woont, zou de schaar kort voor het incident hebben geleend bij de snackbar om de hoek. Bij hem thuis zijn uiteindelijk drie scharen aangetroffen. Op de plaats van het derde incident lag ook een fietsbel met DNA van de verdachte. Mogelijk is hij die verloren toen hij met zijn fiets ten val kwam.

Veelpleger

De verdachte is een bekende van politie en justitie. Het gaat om een veelpleger die zich de afgelopen tien jaar aan de lopende band schuldig heeft gemaakt aan winkeldiefstallen en fietsendiefstallen, maar ook terecht stond voor een aantal woninginbraken. Waarom hij de vrouwen heeft gestoken is nog onduidelijk. Tijdens de verhoren bij de politie en de rechter-commissaris heeft hij voornamelijk gezwegen.
Naast de steekincidenten wordt hij nu ook vervolgd voor twee oudere winkeldiefstallen, waarvan één met geweld. Ook zat hij nog in zijn proeftijd na twee eerdere veroordelingen waarvoor hij deels voorwaardelijke straffen kreeg.

Voorarrest verlengd

Advocaat De Heer vroeg de rechtbank om zijn cliënt vrij te laten wegens onvoldoende bewijs. De signalementen die de slachtoffers en getuigen van de dader gaven verschillen volgens hem teveel en zouden niet overeen komen met het uiterlijk zijn cliënt. De een spreekt van een jongere man zonder baard en de ander van een oudere man met baard, snor en kroeshaar.
Maar volgens de rechtbank zijn er voldoende bewijzen tegen El M. en is het begrijpelijk dat de slachtoffers in de stressvolle situatie hun aanvaller niet goed konden beschrijven. Ook is er volgens de rechters een te groot risico op herhaling als de man zou worden vrijgelaten.

Hoe verder?

Volgens de officier van justitie is het onderzoek naar de steekincidenten bijna klaar, maar het zal nog zeker een half jaar duren voor de zaak kan worden afgehandeld. El M. is al aangemeld voor observatie door deskundigen van het PBC. In verband met de lange wachtlijsten zal hij daar pas eind maart opgenomen worden.
Een deskundige van het Nederlands Forensisch instituut zal de verwondingen van de vrouwen nader onderzoeken om precies te kunnen beoordelen in hoeverre de toegebrachte steken fataal hadden kunnen zijn.
Op 3 april is de volgende zitting in de zaak tegen Tarik el M. gepland. Het gaat dan opnieuw om een zogenoemde pro forma tussenzitting.