Hoe nu verder in zaak van Utrechtse 'Balije-steker'? Verdachte vandaag voor het eerst voor de rechter

© Koen Laureij
Utrecht - Een 37-jarige man die ervan wordt verdacht dat hij in september en oktober vorig jaar drie jonge vrouwen op de Balijelaan in Utrecht met een scherp voorwerp in hun nek en hals heeft gestoken, staat vanochtend voor het eerst terecht tijdens een openbare zitting in de Utrechtse rechtbank. Het Openbaar Ministerie verdenkt de Utrechter van drievoudige poging tot moord.
De steker sloeg 's avonds laat en 's nachts steeds in dezelfde buurt toe. Twee van de vrouwen werden van hun fiets getrokken en vervolgens gestoken. De derde vrouw zat bij een vriendin achterop. Een van de slachtoffers werd door de steker ook beroofd van haar tas.

Waarom?

Waarom de vrouwen werden gestoken is nog onduidelijk. Daar zal vandaag waarschijnlijk niet uitgebreid op worden ingegaan. Het gaat om een eerste voorbereidende zitting, waarin de officier van justitie bekendmaakt wat de man ten laste wordt gelegd en de aanwezigen bijpraat over de stand van het onderzoek. Ook wordt besproken hoe de zaak verder gaat.
De verdachte zal hoogstwaarschijnlijk door een psycholoog en psychiater worden onderzocht, mogelijk in het Pieter Baan Centrum. Het zal daardoor waarschijnlijk nog maanden duren voor de zaak wordt afgehandeld en de verdachte te horen krijgt welke straf tegen hem wordt geëist.

Onrust

De aanvallen veroorzaakten vier maanden geleden veel angst en onrust in de stad, met name bij jonge vrouwen in de buurt. Zij besloten voorlopig niet uit te gaan of reden in groepjes van en naar het centrum. In de omgeving werd gepleit voor het nemen van extra beveiligingsmaatregelen, zoals cameratoezicht en meer verlichting.
De verdachte is een bekende van politie en justitie. Het gaat om een veelpleger die zich de afgelopen tien jaar aan de lopende band schuldig maakte aan winkel- en fietsendiefstallen, maar ook terecht stond voor een aantal woninginbraken. De politie kwam hem op het spoor naar aanleiding van een tip van een getuige aan een wijkagent.
Rechtbankverslaggever Riks Ozinga is bij de zitting aanwezig en doet daar vandaag verslag van.

Het eerste steekincident op de Balijelaan vond plaats in de late avond van woensdag 27 september. Toen een 23-jarige vrouw ter hoogte van de bushalte fietste, kwam een man naast haar fietsen. Hij trok hard aan haar haar, waardoor zij viel. Vervolgens stak hij haar met een scherp voorwerp en ging hij er snel vandoor op zijn fiets. De vrouw moest voor behandeling naar het ziekenhuis.

Op zaterdag 30 september werd een andere 23-jarige vrouw op soortgelijke wijze aangevallen. Zij parkeerde haar fiets rond 02.30 uur 's nachts vlakbij de kruising tussen de Croeselaan en de Balijelaan in Utrecht. Op dat moment werd ze met een scherp voorwerp gestoken door een man die haar beroofde van haar schoudertas en daarna wegfietste.

In de nacht van maandag 2 op dinsdag 3 oktober was het opnieuw raak. Ditmaal was het slachtoffer een 20-jarige vrouw. Zij zat kort na middernacht bij een vriendin achterop de fiets, toen een man naast hen kwam fietsen. Hij sprak de vrouw achterop aan en stak vrijwel direct met een scherp voorwerp. Ze raakte hierdoor lichtgewond in haar hals en gezicht.