Stalker negeerde uitspraak van rechter en bleef ex-vriendin belagen, zelfs na 4 dagen celstraf

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Een 32-jarige Utrechter die ondanks een eerdere veroordeling en contactverbod zijn ex-vriendin maandenlang is blijven stalken, moet volgens de officier van justitie een flinke voorwaardelijke celstraf krijgen. Ook wil het OM dat de rechtbank hem een heel pakket aan maatregelen oplegt, die ervoor moeten zorgen dat hij de vrouw voortaan met rust laat. Daarnaast zou hij haar een forse schadevergoeding moeten betalen voor het aangedane leed.
De stelselmatige belaging door haar ex werd voor de vrouw vorig jaar zo bedreigend dat zij maandenlang werd ondergebracht op een schuiladres. Ook kreeg zij een speciale alarmknop, waarmee zij de politie direct kon inschakelen als ze dacht dat hij haar iets zou aandoen.

Bloemen en knuffels

Aan de vijf jaar durende relatie tussen de twee kwam anderhalf jaar geleden een einde, maar de Utrechter kon dat niet accepteren. Hij bleef de vrouw bellen en berichten sturen, in de hoop dat zij toch weer door wilde gaan met de relatie. Hij maakte geld over op haar rekening en legde bloemen en knuffels in haar auto. De vrouw maakte meer dan eens duidelijk dat zij dit niet wilde, maar dat hielp niet.
Nadat zij aangifte had gedaan van stalking, veroordeelde de rechter haar ex-vriend in december 2022 tot een voorwaardelijke gevangenisstraf. Hij kreeg een contactverbod van vijf jaar opgelegd en mocht in die periode ook niet bij haar woning en werk in de buurt komen. Bij elke overtreding riskeerde hij vier dagen cel. Maar een dag na de uitspraak van de rechter ging hij al in de fout, bleek vandaag in de Utrechtse rechtbank. Via Snapchat stuurde hij haar die dag meer dan twintig berichtjes.
Ik ben eigenlijk een heel goeie gozer en wil deze periode afsluiten
Verdachte

In de cel

Volgens de officier van justitie stuurde de man zijn ex-vriendin de daaropvolgende vier maanden veel e-mails, deed hij connectieverzoeken via sociale media en belde hij haar. Hij maakte opnieuw ongevraagd geld naar haar over en voegde daar berichten aan toe die haar onder druk zetten en angstig maakten. Na meerdere meldingen van de vrouw kwam de politie bij hem aan de deur en belandde hij zelfs vier dagen in de cel, maar dat maakte weinig indruk. Hij bleef zijn ex belagen en in april vorig jaar deed zij opnieuw aangifte, nadat hij haar in zijn auto zou hebben gevolgd toen zij van haar werk naar huis reed.
De Utrechter werd weer aangehouden en zat bijna vier maanden in voorarrest. Vanaf september mocht hij zijn proces in vrijheid afwachten. Hij heeft sindsdien een enkelband om te controleren of hij zich aan het contactverbod houdt. In de rechtbank zei de man dat het helemaal klaar is. "Het was moeilijk om haar los te laten, maar ik wil nu verder met mijn leven. Ik ben eigenlijk een heel goeie gozer en wil deze periode afsluiten." De afgelopen maanden heeft hij ook geen contact meer gehad met zijn ex-vriendin. Volgens de officier van justitie en de reclassering hebben zijn verblijf in de gevangenis en de enkelband daarbij geholpen.
Als zij buiten komt, is zij bang dat haar ex haar zal achtervolgen.
slachtofferhulp

Hallucinaties en hartkloppingen

Voor de vrouw heeft de belaging door haar ex-vriend ingrijpende gevolgen gehad. Hij had maling aan zijn eerdere veroordeling en dook meerdere keren op in haar omgeving. "Als zij buiten komt is zij bang dat haar ex haar zal achtervolgen", vertelde een medewerker van slachtofferhulp die namens haar een verklaring aflegde. "Er loopt iemand mee als ze vanaf haar werk naar huis gaat. Zij heeft last van hallucinaties en hartkloppingen. Om het trauma te verwerken, krijgt zij hulp van een psycholoog."
Bij de vorige rechtszaak kreeg zij een schadevergoeding van 2500 euro toegewezen. Haar ex is nog steeds bezig om die af te betalen. Nu eist de vrouw ruim 4000 euro schadevergoeding. De officier van justitie vroeg de rechtbank om dat bedrag aan haar toe te wijzen.

Stok achter de deur

De man heeft werk en een nieuwe vriendin, maar de officier van justitie vindt dat er een stevige stok achter de deur nodig is om ervoor te zorgen dat hij voortaan bij zijn ex wegblijft. Zij eist 300 dagen celstraf, waarvan 197 dagen voorwaardelijk. Hij hoeft vanwege de duur van zijn voorarrest daardoor niet terug naar de gevangenis. De rechtbank zou hem volgens het OM opnieuw een contact- en locatieverbod van vijf jaar moeten opleggen; dit keer zou hem per overtreding een week cel boven het hoofd moeten hangen. Ook zou hij zich onder toezicht van de reclassering voor zijn gedrag moeten laten behandelen. Via de enkelband zou hij ook de komende twee maanden nog in de gaten gehouden moeten worden.
Zijn advocaat vindt dat de man vrijgesproken moet worden, omdat zijn ex-vriendin hem ook berichten zou hebben gestuurd en hem zou hebben gebeld. Het contact zou volgens de verdachte van twee kanten zijn gekomen. Dat hij haar in zijn auto had achtervolgd, klopt volgens hem niet. Hij had haar niet eens gezien en zou misschien toevallig bij hetzelfde verkeerslicht stil hebben gestaan, verklaarde hij. De schadevergoeding die de ex-vriendin eist is volgens de advocaat veel te hoog.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Instanties onvoldoende toegericht op stalking

Toen de Rotterdamse Húmeyra vijf jaar geleden door haar ex-vriend Bekir E. om het leven werd gebracht, bleek uit onderzoek dat zij al langere tijd door hem werd gestalkt. De Inspectie voor Justitie en Veiligheid concludeerde dat de politie, het Openbaar Ministerie en Reclassering Nederland onvoldoende gericht waren op het stoppen van de stalking.

Ook hadden de politie, het OM, Veilig Thuis en het Veiligheidshuis onvoldoende aandacht voor de bescherming en veiligheid van het slachtoffer. De organisaties hadden informatie zeer beperkt met elkaar gedeeld en niet goed samengewerkt, waardoor er geen goede risico-inschatting werd gemaakt.

Een verbeterde aanpak van stalking moet ervoor zorgen dat het slachtoffer snel in beeld is en adequate hulp wordt geboden. Stalking heeft veel impact op slachtoffers en hun omgeving. Slachtoffers hebben het gevoel dat hun stalkende (ex-)partner bepaalt hoe zij moeten leven en ervaren continu angst. Daarnaast moet er aandacht zijn voor de dader. Er moeten verschillende afwegingen worden gemaakt om een juiste handelwijze richting de dader te bepalen zodat de stalking stopt en het slachtoffer zich weer veilig voelt.